torturi bune cu mascarpone siciocolata



Placinta ardeleneasca cu mere

Ingrediente:

• 1 pachet si jumãtate de unt • 2 linguri zahãr
• 250 ml smântânã 1 ceascã mare de fãinã – 300-350 g

 

Placinta ardeleneasca cu mere reteta placinta cu mere reteta traditionala placinta placinta ca in ardeal torturi bune cu mascarpone siciocolata

Cozonac de post

Ingrediente:

• 1 kg fãinã • 500 g zahãr tos
• 2 pachete margarinã • 50 g drojdie
• 1 litru apã • 1 plic zahãr vanilat
• 1 lingurã coajã rasã de lãmâie • 1 linguritã rom
• 2 lingurite sare • sofran, dupã gust
• 1 vârf cutit praf de scortisoarã • 1 vârf cutit praf de cuisoare
• 1 linguritã coajã rasã de portocalã

Cozonac de post reteta cozonac de post colac de post reteta cozonac din transilvania preparate de post cozonac retetea dulce de post zoconac cozonac ardelenesc torturi bune cu mascarpone siciocolata

Alexandru al II-lea Mavrocordat

Alexandru al II-lea Firaris Mavrocordat, a fost domnitor în Moldova: 12 ianuarie 1785 - 14 decembrie 1786.

Era fiul lui Ioan Mavrocordat, fratele lui Constantin Mavrocordat. Înainte de a fi domnitor a fost dragoman al PorÅ£ii. Ca domnitor a fost în relaÅ£ii bune atât cu Rusia cât ÅŸi cu Austria, care se pregateau pentru razboi împotriva Turciei.

Alexandru al II-lea Mavrocordat domnitori moldoveni domni in moldova alexandru alexandru mavrocordat domnitori romani torturi bune cu mascarpone siciocolata

Tort cu pere

Ingrediente:

Blat: 100 g ciocolata amaruie, 80 g unt, 5 oua, 1 plic zahar vanilinat, 150 g nuci, 2 lingurite praf de copt, 100 g smochine, 2 linguri frisca.

Crema: 1 kg pere, Iamiie, 500 g suc de portocale, , 500 ml vin rosu, coaja de portocale, scotisoara, 2 linguri zahar, 150 g brinza mascarpone, 300 ml frisca, 2 plicuri zahar vanilinat. Pentru decorat 1 ciocolata amaruie.
 

Tort cu pere retete torturi retete tort cu pere desert cu pere si frisca pere la desert dulc cu pere pere de casa la desert torturi bune cu mascarpone siciocolata

Prajitura Tiramisu

Preparare:

2 pachete piscoturi, 3-4 pliculete ness
1 fiola esenta rom, 2 plicuri zahar vanilinat Bonno,
2 plicuri crema pentru prajituri - Tiramisu - Bonno

Prajitura Tiramisu tiramisu tiramitu preparare tiramisu tiramissu tiramizu reteta tiramisu retetela bune tiramisu cu frisca frisca pentru tiramisu torturi bune cu mascarpone siciocolata

Tort cu crema de ciocolata si zahar ars

Ingrediente:

Blat: 8 oua, 8 linguri zahar
8 linguri faina, 1 praf de copt Bonno

Tort cu crema de ciocolata si zahar ars torturi usoare retete simple de prajituri retete simple de tort prepararea simpla a tortului tort de nunta torturi bune cu mascarpone siciocolata

Burete de mai

Burete de mai.
Calocybe gambosa sau Tricholoma georgii. Fam. Tricholomataceae.
Descriere: ciuperca comestibila, creste in grupuri pe sol, in pajisti, taieturi de padure, gradini, primavara si vara. Cand fructificatiile sunt tinere, palaria este emisferica apoi plana, carnoasa, cu diametrul de 6-12cm, neteda, de culoare alba-crem sau alba-cenusie cu nuante galbui. Pe partea inferioara are lamele sinuoase, albe sau albe-cenusii. Piciorul de 4-8 cm lungime este albicios, tare, iar carnea alba, cu miros de faina si cu gust dulce.
Alimentatie- foarte bune calitati gastronomice. Utilizat pentru diferite preparate culinare (aluat de clatite, musaca, sos de ciuperci, supa, etc). se conserva bine. Dupa uscare isi pastreaza majoritatea calitatilor. Francezii o considera cea mai gustoasa ciuperca.
Medicina umana- principiile active pe care le contine au efect antibiotic, mai ales asupra stafilococilor care provoaca inflamatii purulente. Recomandata in meniurile diabeticilor.

burete de mai retete burete mai medinica burete mai diabet burete mai burete pentru diabet boli bureti mai torturi bune cu mascarpone siciocolata

Burete puturos

Burete puturos.
Phallus impudicus. Fam Phalaceae.
Denumiri populare- bozus, burete de buba, burete de inimioara.
Descriere: Ciuperca comestibila in stadiul tanar, dar otravitoare. Se intalneste in lunile: V-XI pe sol umed si umbrit in padurile de foioase si conifere, pajisti, gradini, parcuri, etc. Palarie conica, caracteristica si miros puternic de cadavru care atrage mustele si alte insecte.
in traditia populara. Se folosea la bube si dalac (carbune). Se culegea si se usca, iar cand se intrebuinta se muia in apa calda, se ungea cu miere si apoi se punea pe bube sau basica, ca sa aline durerile si sa le usuce. Zeama se bea contra durerilor de inima. in tinutul Botosanilor se folosea pentru muscatura de sarpe si de nevastuica. Se zdrobea coada buretelui, se punea in lapte si apoi se turna pe rana.
Alimentatie- Utilizata in consum numai in stadiul foarte tanar. in unele regiuni, copii ii arunca palaria rau mirositoare consumand piciorul in stare cruda. Piciorul si „ouale” se pot mura pentru iarna, se pot folosi la condimentarea salatelor de boef, sau altor preparate culinare.
in antichitate a fost considerat un foarte bun afrodiziac. in Germania uscata se da in hrana vitelor pentru a se inmultii.

Burete puturos bozus burete de buba burete de inimioara besina calului ciuperci comestibile si otravitoare torturi bune cu mascarpone siciocolata

Ciuperci otravitoare si ciuperci comestibile

 

Ciuperci periculoase, otravitoare, toxice, indigeste.
Foarte toxice care produc sindromul muscarian:
Amanita muscaria= muscarita, palaria sarpelui, buretele serpesc, bureti pestriti, burete de gaze ai Inocybe patouillardi.
Simptomele sindromului muscarian: la 2-3 ore dupa mancare apare o salivatie abundenta, transpiratie abundenta, lacrimi, tremuraturi, frisoane, sughit, iar pupilele sunt micsorate.
Produc sindromul panterian:
Amanita pantherina= buretele pestrit, buretele bulos.
Simptomele sindromului panterian:
Tulburari digestive aparute la 2-3 ore dupa ce au fost mancate ciupercile (voma, diaree, arsuri stomacale), apoi o stare de excitatie ca un fel de betie, ras nebunesc, halucinatii, accese de furie, mers de betiv, si în final stare de prostatie.
Sindromul neurotoxic este produs de:
Entoloma lividium.
Semnele sindromului neurotoxic: tulburari gastrointestinale violente: scaune multe, lichide, sanghinolente, dureri si crampe abdominale violente.
Sindromul hemolitic (tulburari vasomotorii) este produs de:
Gyromitra esculenta= zgarciogi grasi, ciuciuleti, zgarciogi.
Gyromitra infula, Coprinus atramentarius= popenchi: Coprinus insignis.
Ergotism.
Sunt produse de Claviceps purpurea= cornul secarei.
Indigestii genereaza:
Bolletus satanas=buretele tiganesc, buretele rosu, buretele dracului.
Russula emetica=stupitul dracului, stupitul satanei, vinetica focului, painisoara piperata.
Tricholoma paradinum, Pleurotus olearius, Psalliota xanthoderma, Clavaria formosa= malosel, barba caprei, togmacel.
Simptomele indigestiei: usoare arsuri stomacale, greata, voma, diaree de scurta durata, rareori transpiratii.

Atentie! Toate ciupercile alterate sunt foarte periculoase

Ciuperci periculoase otravitoare toxice indigeste Ciupercile comestibile Ciuperci comestibile şi care se port folosi în medicina muscariţa palaria şarpelui buretele şerpesc bureţi pestriţi burete de gâze torturi bune cu mascarpone siciocolata

Higrocibe

Higrocibe.

Hygrocybe punicea. Fam. Hygrophoraceae.

Ciuperca comestibila intalnita in perioada VIII-X, prin pasuni, fanete si poiene. Palaria este la inceput convexa si mamelonata, apoi intinsa si in cele din urma in forma de palnie, uneori ondulata si crapata la margine, diametrul 5-12cm. Fata superioara neteda, rosie ca sangele. Fata inferioara cu lamele galbene, portocalii sau rosii, groase, spatiate. Piciorul cu suprafata fibros-striata, in interior gaunos, inalt de 6-8cm, diametrul 1-2,5cm, galben-portocaliu sau rosu, la baza alb. Carnea alba, groasa, fragila, dulce.

Alimentatie- valoare nutritiva foarte mare. Preparata capata gust si miros placut. Coloreaza mancarea in galben rosiatic. Foarte bune pentru supe si alte preparate culinare.

ciuperca comestibila Higrocibe ciuperca palarie convexa Hygrocybe punicea ciuperci pe pasuni torturi bune cu mascarpone siciocolata



 
213.136.76.7