Sighisoara



Istoria acestor meleaguri are radacini mult indepartate in timp, Sighisoara este opera constructiva a colonistilor germani adusi in Transilvania pentru paza vechilor frontiere ale regatului maghiar.Descoperiri mai vechi sau mai noi arata ca in subsolul dealului pe care se afla actuala Cetate, exista urme ale unor asezari si mecropole datand de la inceputul epocii fierului.


Pe varful Dealul Scolii, unde se afla acum Biserica din Deal, a existat inca din antichitatea preistorica o cetate de pamant cu santuri si valuri intarite cu palisade, amplificata de secui si distrusa de tatari, apoi demolata de sasi pentru a face loc unei cetati medievale de piatra cu rol de refugiu pentru asezarea de pe deal.Locuitorii orasului medieval au fost de la inceput meseriasi organizati in asociatii (bresle).Cele mai multe bresle(15) si branse(20) sunt precizate dupa anul1400: cizmari, butnari lacatusi, strungari in lemn, fierari, blanari, tesatori de panza manusari, pictori, rotari, aurari, croitori etc.



In 1601, o armata secuiasca reuseste sa patrunda prin tradare in Cetate profitand de lipsa primarului. Secuii au alungat locuitorii, au schimbat temporar numele orasului in Nemesvar, ocupand orasul timp de un an dupa care l-au parasit lasand in urma lor multe pagube.In 1612, a avut loc o alta incercare de ocupare a Cetatii.Un capitan al principelui Bathory, impreuna cu 600 de haiduci si-au facut tabara langa Sighisoara cu intentia de a intra in Cetate prin viclesug. Dar de data aceasta toti cetatenii inarmati s-au aflat la datorie si haiducii au renuntat si au plecat. Au urmat cutremure de pamant anii(1559,1604,1648,1651,1684,1701,1738), molime(epidemie de ciuma) si incendii.
 Evenimentul cel mai dramatic din istoria orasului ramane incendiul din 30 aprilie1676, cand in cateva ore datorita unui vant puternic incendiul cuprinde Orasul de Jos, Cetatea si toate imprejurimile. Pagubele au fost uriase si multi locuitori au avut intentia de a parasi orasul definitiv.Ziua de 31 aprilie a devenit in evul mediu zi de rugaciune la Sighisoara. Au ars majoritatea caselor de lemn din Cetate si din Orasul de Jos, Biserica Manastirii si majoritatea turnurilor Cetatii. Doar Biserica din Deal si 5 turnuri au scapat.
 Istoria orasului s-a derulat lent, urmand o perioada constructiva si pasnica, in care s-au produs importante modificari arhitecturale.Actuala infatisare a Cetatii se datoreaza efortului de reconstructie survenit dupa marele incendiu, cand toate casele au fost reconstruite din caramaida si piatra, s-a modificat structura stradala a intregii Cetati, s-a schimbat acopesrisul Turnului cu Ceas, dandu-i-se actuala infatisare.



 Istoria medievala a Sighisoareai se incheie la finele sec. XIX-lea lasandu-ne mostenire acest oras-muzeu, unic in Europa centrala si de sud-est pe care care va trebui sa invatam sa-l pretuim si sa-l conservam.




 Sighisoara este printre putinele orase-cetate locuite din Europa si singurul conservat in cea mai mare parte dar si locuit din Romania. Datorita arhitecturii sale remarcabile, a pozitiei dominante si a ambiantei geografice, orasul a fost supranumit inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea "Perla Transilvaniei". Planul orasului-cetate este caracteristic oraselor germane intemeiate in evul mediu tarziu. Sighisoara are o imagine aparte si datorita faptului ca de secole, în acest burg medieval au convietuit în buna întelegere români, maghiari, sasi si alte nationalitati, care s-au ajutat reciproc, dând nastere unei comunitati multiculturale.

Cuvinte cheie: sighisoara fotografii istorie mures


Noutati

Coacazele si viata !

 Mici, parfumate, acrisoare, si pline de vitamine – astfel s-ar putea rezuma descrierea coacazelor negre. Excelente depurative, vitaminizante, imunostimulatoare, aceste fructe au fost considerate drept un elixir al tineretii, medicament natural, cu proprietati multiple pentru organism. si totusi, care este secretul lor?

 

Ce substante nutritive contin coacazele negre?

 

Marele atu al coacazelor il constituie cantitatea mare de vitamina C (de trei pana la patru ori mai mare decat la portocale), de antioxidanti (de doua ori mai mare decat la afine), plus dublul cantitatii de potasiu din banane. Contin de asemenea vitaminele A, B1, B2, B6, PP, microelemente precum calciu, fosfor, fier, brom, zinc, antociani, taninuri, flavonoizi, betacaroten, pectina, acizi organici si uleiuri volatile.

Cand pot introduce coacazele in alimentatia copilului meu? 

Coacazele sunt recomandate pentru a fi introduse in alimentatia diversificata a bebelusului incepand cu varsta de 1 an. La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care il oferiti micutului, nu uitati sa cereti sfatul medicului curant si sa urmati regula celor 4 zile.

Ce beneficii aduc coacazele negre organismului?
 
citeste mai departe>>> 
 

coacaze alimentatie

Morometii modernizat

Filmul a fost prezentat la cea de zecea Gala a Premiilor Gopo, care a avut loc luni seara, si este o parodie a filmului din 1987. Victor Rebengiuc il portretizeaza si de aceasta data pe Ilie Moromete.

Filmul ne prezinta cum s-ar desfasura actiunea din romanul lui Marin Preda in zilele noastre.

vezi video >>>

morometii 2016 premiile gopo

Trei pastori

Trei pastori se intalnira
Si asa se sfatuira
Raza soarelui
Floarea Soarelui

Vezi clipul video: Trei Pastori

 

trei pastori colinda colinde romanesti

Un film despre Romania de altadata.

Un film despre Romania de altadata.

 

 

viral media video romania altadata

Romania de altadata.

romania altadata film

Bancul zilei: Telefonul

Bancul zilei: Telefonul

 Ion si Maria dormeau cand, la miezul noptii, suna telefonul.
Ion, somnoros:
- Raspunde si, daca e pentru mine, spune-i ca nu sunt acasa.
Maria raspunde la telefon si spune: "E acasa!"
Ion, suparat:
- Ce ti-am zis eu, Marie, sa spui?
Maria: 
- Pai era pentru mine.

banc telefon

Travel Channel Wild Carpathia I HD Episodul 1

 Travel Channel Wild Carpathia I HD Episodul 1 

 

Charlie Ottley ventures deep into the breath-taking but little known mountains and forests of Carpathia. Home to bears, wolves and the elusive lynx, this is perhaps the last great wilderness in Europe, seen as never before. Charlie provides a unique insight into the scenic beauty and rich culture of the region, exploring its chequered history from the mystical ruins of the ancient Dacian civilisations to its medieval communities, the heritage of which survives intact to this day. In his quest to find remote villages, cross mountains and spot bears in the wild, Charlie meets a range of colourful characters including shepherds, artists, eco-warriors, craftsmen, trackers, even a Count. Wild Carpathia captures the fragile majesty of a unique eco-system and show why it deserves to be preserved in all its glory for the benefit of future generations. 

Wild Carpathia is a stunning documentary about a little-known part of Europe. Romania has a huge virtually-untouched area of mountains almost the size of Britain. It is the heavily-forested home to some of Europe's most exciting species, including alpine Chamois, and particularly large carnivores like Brown Bears, Wolves and the elusive Lynx. Much of the area is a time-capsule with an almost-medieval life-style. 

Wild Carpathia takes you deep into these Transylvania forests and mountains. Presented by Charlie Ottley, it follows his quest to find remote villages, cross mountains and spot bears in the wild. During this journey he meets a dedicated group of individuals whose passion for this area is helping to redefine its importance as one of the great surviving wonders of the natural world. These include a Transylvanian Count, who is working to conserve some of the most ancient of Carpathia's medieval villages and HRH The Prince of Wales, who can trace his ancestry back to Romania's dark and distant past.

about transilvania transilvania

 
213.136.76.7