Castelul Bran

 

1211
 
Cavalerii teutoni, „Ordo domus Sanctae Mariae Theutonicorum Hierosolimitanorum“, ordin religios catolic infiintat de cruciatii germani in Palestina, la sfarsitul secolului al XII-lea, primesc de la regele Andrei al II-lea al Ungariei tara Barsei (Terra Borza ori Burzenland – un district denumit astfel dupa tribul cuman al burcilor). Darul urmareste stabilirea in regiune a teutonilor si apararea granitei de sud-est a Transilvaniei de cumani si pecenegi.
 
Teutonii ridica o fortareata la Bran (denumirea turca a cuvantului „poarta”); in 1226 ei sunt izgoniti din regiune.
 
1377
 
La 19 noiembrie cancelaria regelui maghiar Ludovic cel Mare – Ludovic I de Anjou – emite un act prin care acorda locuitorilor Brasovului (Kronstadt – Orasul Coroanei) privilegiul construirii unui castel. Acest document indeamna sasii (Sachsen – populatie de origine germana venita in Transilvania in secolul al XII-lea) din intreaga regiune a Brasovului sa participe la constructia castelului Bran, initial denumit Dietrichstein sau Torzburg in limba germana, Torcsvar in maghiara si Turciu in romana.
 
1388
 
 
Este anul in care se incheie constructia castelului. Acesta este ridicat pe stanca abrupta dintre Magura si Dealul Cetatii si dispune de o vedere exceptionala spre dealurile invecinate, spre valea Moeciu si tara Barsei. Castelul are atat rolul de vama – retine 3% din valoarea marfii care intra si iese din Transilvania, cat si cel de fortareata la granita estica a Transilvaniei destinata incercarii de a opri extinderea Imperiului Otoman. El este locuit de soldati, de profesie mercenari. Cronicarul Ioan de Tirnava aminteste si de „brigantii si balistarii englezi” din secolul al XV-lea. Castelanul Branului este ales de catre rege, de regula din randul sasilor. in istoria Transilvaniei rolul sau va fi din ce in ce mai important, astfel incat la sfarsit de veac XV comandantul castelului ajunge sa detina si titlul de vice-voievod al Transilvaniei.
 
1407
 
 
Sigismund de Luxemburg da castelul ca feuda (proprietate oferita in schimbul loialitatii) aliatului sau, domnitorului tarii Romanesti Mircea cel Batran, pentru a se putea retrage aici in caz de atac al turcilor. in 1419, dupa incetarea din viata a voivodului, instabilitatea politica din tara Romaneasca il determina pe Sigismund sa preia castelul si sa il incredinteze principilor Transilvaniei.
 
1441
 
Turcii intreprind o incursiune in Transilvania, dar Iancu de Hunedoara ii infrange la Bran. Iancu, principe al Transilvaniei, are nevoie de sprijinul sasilor la granita si reintareste privilegiile acordate locuitorilor Brasovului de Mircea cel Batrin si de Sigismund.
 
1459
 
Vlad tepes, insarcinat de principii Transilvaniei cu rezistenta antiotomana la granita, este aliat cu Branul si Brasovul in timpul primei sale domnii (1436 – 1442) si in perioada de pana la cea de-a doua domnie. Cu toate acestea la inceputul anului 1459, in timpul celei de-a doua domnii (1456 – 1462), armata sa trece prin Bran si ataca Brasovul pentru a rezolva un conflict dintre domnitorul tarii Romanesti si sasii care cereau taxe vamale tot mai mari si il sustineau pe oponentul sau la tron. Vlad tepes arde suburbiile orasului si omoara sute de sasi, provocand comunitatea saseasca sa se razbune si sa-l zugraveasca in cronici ulterioare drept un tiran extrem de sangeros.
 
1498
 
 
La 1 ianuarie sasii din Brasov dau 1000 de florini si cumpara de la regele Vladislav al II-lea Jagello, care are visteria golita de razboaie, dreptul de folosinta pe 10 ani al castelului. Brasovenii preiau si banoasa vama a castelului.
 
1651
 
 
Pe 25 aprilie 1651, dupa ce prelungisera deja de cateva ori cu principii Transilvaniei (chiar si ulterior cuceririi otomane a regatului ungar din anul 1541) contractele de folosinta a castelului Bran, brasovenii reusesc sa incheie cu principele Gheorghe Rackoczi al II-lea un act de vanzare-cumparare a castelului.
 
1691
 
 
Cu toate ca Transilvania devine inca din 1687 parte a Imperiului Habsburgic, Diploma Leopoldina reconfirma privilegiile oferite de principii Transilvaniei, inclusiv vanzarea castelului din 1651.
 
1723
 
 
Se incheie, asa cum este mentionat intr-o inscriptie, renovarea turnului nordic al castelului. Constructia suferise de-a lungul timpului mai multe deteriorari provocate adesea de asedii, dar si de neglijenta ori de fenomene ale naturii. Astfel istoria consemneaza in 1593 o explozie a pulberariei, iar in 1617 o furtuna puternica, care a distrus acoperisurile. Lucrari de reconstructie s-au executat si in timpul domniei lui Gabriel Bethlen (1613 – 1629), atunci cand s-au refacut turnul portii, turnul rotund si donjonul.
 
1836
 
 
Dupa ce granita dintre Transilvania si Valahia se muta in munti, la Pajura, castelul Bran isi pierde importanta militara si comerciala. Branul inceteaza sa fie punct de granita si vamal al Austro-Ungariei, cetatea continua sa indeplineasca o functie administrativa.
 
1886
 
 
Autoritatile imperiale accepta la insistentele brasovenilor sa repare intre 1883 si 1886 stricaciunile facute castelului in timpul revolutiei de la 1848 si al razboiului ruso-turc din 1877 si efectueaza ample lucrari de restaurare.
 
1888
 
 
Administratia brasoveana cedeaza castelul ocolului silvic regional. Timp de 30 de ani prestigiul castelului scade. Pana in 1918 el este locuit de brigadieri silvici, de padurari si de inspectori silvici veniti din Brasov.
 
1920
 
 
in 1918 Transilvania devenise parte a Romaniei Mari. La data de 1 decembrie 1920 cetatenii Brasovului ofera castelul, ca urmare a unei hotarari unanime a consiliului orasenesc condus de primarul Karl Schnell, reginei Maria a Romaniei, descrisa in document ca o „mare regina, care ( …) raspandeste binecuvantare pretutindeni unde paseste, cucerind astfel cu irezistibil avant inimile populatiei tarii intregi.”
 
Castelul devine resedinta favorita a Reginei Maria, ea il va restaura si amenaja pentru a putea fi folosit ca resedinta a familiei regale.
 
1932
 
 
Din 1920 si pana in acest an castelul este transformat in resedinta regala de vara. Lucrarile sunt coordonate de arhitectul ceh Karel Liman, acelasi care proiectase castelele Peles si Pelisor.
 
Fantana adanca de 57 de metri a castelulului nu asigura suficienta apa, astfel incat ea este obtinuta prin aductiune din izvoare naturale situate de-a lungul vaii. in anul 1932 pe cursul paraului Turcu se construieste o centrala hidroelectrica, care permite iluminarea castelului. La ea sunt conectate si localitatile Bran, simon si Moeciu.
 
Locuitorii recunoscatori ii multumesc Reginei Maria, la care ea face referire: „Comune sarace, pur romanesti si care intr-un viitor apropiat n-ar fi putut avea acest avantaj”.
 
Terenul din jurul castelului este transformat intr-un parc englezesc cu doua iazuri si o Casa de Ceai. Pentru a usura parcurgerea de catre regina bolnava de artrita a drumului dintre castel si parc, se instaleaza un lift. Se ridica si alte constructii precum o casa de musafiri, o biserica de lemn, locuinte pentru personal, grajduri si garaje.
 
1938
 
 
Regina Maria se stinge din viata la 18 iulie. Conform testamentului redactat pe 29 iunie 1933 la Balcic, castelul Bran este lasat mostenire fiicei favorite a reginei, Principesei Ileana, din 1931 casatorita cu Arhiducele Anton de Austria. Arhiducesa Ileana continua planurile de amenajare a castelului.
 
1940
 
 
Dupa Dictatul de la Viena si pierderea de catre Romania a teritoriilor sud-dunarene inima Reginei Maria este adusa din capela Stella Maris a castelulului Balcic, situat pe tarmul Marii Negre, la Bran. Sarcofagul continand inima reginei se depune in cripta unei capele sapate in stanca dincolo de valea castelului. De la moartea reginei inima ei a fost pastrata intr-o caseta de argint, aflata la randul ei intr-o caseta ornata cu pietre pretioase, infasurata in drapelele Romaniei si al Angliei natale si asezata intr-un sarcofag de marmura.
 
1944
 
 
Principesa Ileana construieste la Bran un spital, pe care il numeste „Inima Reginei”. El este destinat ingrijirii militarilor raniti din Brasov. Spitalul de aici al Crucii Rosii fusese bombardat de aviatia americana. Dupa 1945 spitalul continua sa trateze persoane ranite si mutilate in timpul razboiului si populatia din regiune. Principesa Ileana insasi, ca infirmiera, ingrijeste pacienti. Ea isi continua aceasta activitate, cu mari eforturi, pana in ianuarie 1948.
 
1948
 
 
Guvernul comunist nou instalat o sileste pe Principesa Ileana sa paraseasca tara impreuna cu familia ei. Dupa ce trec prin Elvetia si Argentina ea si cei sase copii – stefan (nascut in 1932), Maria-Ileana (nascuta in 1933), Alexandra (nascuta in 1935), Dominic (nascut in 1937), Maria-Magdalena (nascuta in 1939) si Elisabeta (nascuta in 1942) – se vor muta in 1950 in Statele Unite. in acelasi timp sotul ei, Arhiducele Anton, se reintoarce in Austria ocupata pentru a recupera ce se mai poate din proprietatile sale afectate de razboi. in America Principesa Ileana asigura intretinerea familiei si educatia copiilor gratie prelegerilor pe care le tine pe teme legate de viata ei, de Romania si de comunism.
 
1956
 
 
Autoritatile comuniste transforma Castelul Bran intr-un muzeu cu trei departamente: castelul insusi impreuna cu piese din patrimoniul familiei regale, vama medievala si sectia de etnografie, cuprinzand casele traditionale din parcul de langa castel.
 
1990
 
 
in septembrie Principesa Ileana, care din 1961 se dedica vietii monahale si devine Maica Alexandra, viziteaza castelul Bran. Aici constata deteriorarea cladirilor si disparitia unora dintre constructiile interbelice.
 
Se stinge din viata la scurt timp dupa aceea, la 21 ianuarie 1991, si este inmormantata in manastirea ortodoxa pe care o ctitorise si careia ii fusese stareta – the Orthodox Monastery of Transfiguration – din orasul american Elwood. in mormantul ei se afla si o cutiuta cu tarana luata la exilare de la poalele castelului Bran.
 
1993
 
 
Se incheie lucrarile de restaurare a castelului incepute in anul 1987. Castelul se redeschide ca muzeu si reintra in circuitul turistic.
 
2006
 
 
Pe 18 mai, dupa o perioada de proceduri juridice, castelul este retrocedat legal mostenitorilor Principesei Ileana de Romania si ai Arhiducelui Anton de Austria. Cu toate acestea statul roman, prin Ministerul Culturii, il va administra tranzitoriu si in urmatorii trei ani.
 
2009
 
 
La data de 1 iunie castelul reintra pe deplin in posesia mostenitorilor legali, Arhiducele Dominic, Arhiducesa Maria Magdalena si Arhiducesa Elisabeta.

Cuvinte cheie: castelul bran bran brasov romania


Noutati

Coacazele si viata !

 Mici, parfumate, acrisoare, si pline de vitamine – astfel s-ar putea rezuma descrierea coacazelor negre. Excelente depurative, vitaminizante, imunostimulatoare, aceste fructe au fost considerate drept un elixir al tineretii, medicament natural, cu proprietati multiple pentru organism. si totusi, care este secretul lor?

 

Ce substante nutritive contin coacazele negre?

 

Marele atu al coacazelor il constituie cantitatea mare de vitamina C (de trei pana la patru ori mai mare decat la portocale), de antioxidanti (de doua ori mai mare decat la afine), plus dublul cantitatii de potasiu din banane. Contin de asemenea vitaminele A, B1, B2, B6, PP, microelemente precum calciu, fosfor, fier, brom, zinc, antociani, taninuri, flavonoizi, betacaroten, pectina, acizi organici si uleiuri volatile.

Cand pot introduce coacazele in alimentatia copilului meu? 

Coacazele sunt recomandate pentru a fi introduse in alimentatia diversificata a bebelusului incepand cu varsta de 1 an. La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care il oferiti micutului, nu uitati sa cereti sfatul medicului curant si sa urmati regula celor 4 zile.

Ce beneficii aduc coacazele negre organismului?
 
citeste mai departe>>> 
 

coacaze alimentatie

Morometii modernizat

Filmul a fost prezentat la cea de zecea Gala a Premiilor Gopo, care a avut loc luni seara, si este o parodie a filmului din 1987. Victor Rebengiuc il portretizeaza si de aceasta data pe Ilie Moromete.

Filmul ne prezinta cum s-ar desfasura actiunea din romanul lui Marin Preda in zilele noastre.

vezi video >>>

morometii 2016 premiile gopo

Trei pastori

Trei pastori se intalnira
Si asa se sfatuira
Raza soarelui
Floarea Soarelui

Vezi clipul video: Trei Pastori

 

trei pastori colinda colinde romanesti

Un film despre Romania de altadata.

Un film despre Romania de altadata.

 

 

viral media video romania altadata

Romania de altadata.

romania altadata film

Bancul zilei: Telefonul

Bancul zilei: Telefonul

 Ion si Maria dormeau cand, la miezul noptii, suna telefonul.
Ion, somnoros:
- Raspunde si, daca e pentru mine, spune-i ca nu sunt acasa.
Maria raspunde la telefon si spune: "E acasa!"
Ion, suparat:
- Ce ti-am zis eu, Marie, sa spui?
Maria: 
- Pai era pentru mine.

banc telefon

Travel Channel Wild Carpathia I HD Episodul 1

 Travel Channel Wild Carpathia I HD Episodul 1 

 

Charlie Ottley ventures deep into the breath-taking but little known mountains and forests of Carpathia. Home to bears, wolves and the elusive lynx, this is perhaps the last great wilderness in Europe, seen as never before. Charlie provides a unique insight into the scenic beauty and rich culture of the region, exploring its chequered history from the mystical ruins of the ancient Dacian civilisations to its medieval communities, the heritage of which survives intact to this day. In his quest to find remote villages, cross mountains and spot bears in the wild, Charlie meets a range of colourful characters including shepherds, artists, eco-warriors, craftsmen, trackers, even a Count. Wild Carpathia captures the fragile majesty of a unique eco-system and show why it deserves to be preserved in all its glory for the benefit of future generations. 

Wild Carpathia is a stunning documentary about a little-known part of Europe. Romania has a huge virtually-untouched area of mountains almost the size of Britain. It is the heavily-forested home to some of Europe's most exciting species, including alpine Chamois, and particularly large carnivores like Brown Bears, Wolves and the elusive Lynx. Much of the area is a time-capsule with an almost-medieval life-style. 

Wild Carpathia takes you deep into these Transylvania forests and mountains. Presented by Charlie Ottley, it follows his quest to find remote villages, cross mountains and spot bears in the wild. During this journey he meets a dedicated group of individuals whose passion for this area is helping to redefine its importance as one of the great surviving wonders of the natural world. These include a Transylvanian Count, who is working to conserve some of the most ancient of Carpathia's medieval villages and HRH The Prince of Wales, who can trace his ancestry back to Romania's dark and distant past.

about transilvania transilvania

 
213.136.76.7