POVESTI DIN TRANSILVANIA blog - Coacazele si viata !
Mici, parfumate, acrisoare, si pline de vitamine – astfel s-ar putea rezuma descrierea coacazelor negre. Excelente depurative, vitaminizante, imunostimulatoare, aceste fructe au fost considerate drept un elixir al tineretii, medicament natural, cu proprietati multiple pentru organism. si totusi, care este secretul lor?
Ce substante nutritive contin coacazele negre?
Marele atu al coacazelor il constituie cantitatea mare de vitamina C (de trei pana la patru ori mai mare decat la portocale), de antioxidanti (de doua ori mai mare decat la afine), plus dublul cantitatii de potasiu din banane. Contin de asemenea vitaminele A, B1, B2, B6, PP, microelemente precum calciu, fosfor, fier, brom, zinc, antociani, taninuri, flavonoizi, betacaroten, pectina, acizi organici si uleiuri volatile.
Cand pot introduce coacazele in alimentatia copilului meu?
Coacazele sunt recomandate pentru a fi introduse in alimentatia diversificata a bebelusului incepand cu varsta de 1 an. La fel ca pentru fiecare aliment nou pe care il oferiti micutului, nu uitati sa cereti sfatul medicului curant si sa urmati regula celor 4 zile.
Beneficiile oferite de aceste fructe sunt mutiple. Dintre ele enumeram:
– intarirea sistemului imunitar, tinand gripa, guturaiul si bronsitele la distanta.
– ajuta la cresterea acuitatii vizuale si la corectarea anumitor probleme de vedere,
– ajuta la prevenirea proceselor de imbatranire, neutralizand radicalii liberi (pot avea efecte pozitive si in tratarea bolii Alzheimer).
– stimuleaza formarea tesuturilor.
– se folosesc la tratarea artritei, a pietrelor la rinichi, a gutei, problemelor pulmonare
in plus, un nou studiu arata ca acestea sunt excelente pentru combaterea durerilor musculare, asociate cu efortul fizic.
Deoarece au continut redus in zaharuri, coacazele pot fi consumate de diabetici.
in ceea ce priveste uzul extern, coacazele trateaza abcese, dermatoze, eczeme, intepaturi de insecte.
Efectele lor terapeutice sunt atat de miraculoase incat pot inlocui cu succes medicamentele clasice.
Coacazele se recolteaza de obicei in luna iulie. Primele care ajung la maturitate sunt coacazele negre (cu circa 7-10 zile inaintea celor rosii si albe).
Coacazele negre isi intensifica culoarea dupa 2-3 zile de la recoltare, valorificand astfel beneficiile aduse. Coacazele albe si rosii nu-si mai intensifica culoarea pielitii dupa recoltare.
Coacazele proaspete pot fi congelate si consumate dupa cateva luni. Coacazele proaspete si bine coapte sunt mai bogate in antioxidanti decat cele uscate , conform cercetarilor conduse de Universitatea Innsbruck din Austria.
Cuvinte cheie: coacaze alimentatie