Manastiri C...E - Manastirea Curtea de Arges

 Este manastire de calugari, 10 vietuitori, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” (15 august). Se afla in orasul Curtea de Arges, jud.Arges, la 36 km NV de Pitesti.Este ctitorita de Neagoe Basarab (1512-1517). Lacas de inchinaciune monahala, statutat in sfintirea bisericii (1517), “ca de acum niciodata sa nu mai fie Mitropolie, ci sa fie manastire si arhimandritie, iar Targovistea sa fie Mitropolie...cum s-a asezat”. Este un monument istoric “de mare faima si admiratie”. A fost scaun episcopal intre 1739 si 1748 si dupa 1990 devine asezamant episcopal si monahal dupa, conlucrand in aceeasi incinta. Paraclisul cu hramul “Sfanta Mucenita Filofteia” (7 decembrie), de neam valah, sud-dunarean, de opt veacuri fiind ocrotitoarea manastirii prin sfintele ei moaste asezate in Catedrala Episcopala. Este lacas de canonizare, in 16 august 1517, a Sfantului Ierarh Nifon (+1508), Patriarh al Constantinopolului si Mitropolit al Munteniei (1500?-1505), loc de asezare a moastelor sale in sicriu de argint, placat cu aur, trimise la manastirea Dionisiu - Athos, si de pastrare a capului si a mainii drepte ale Sfantului, primite in dar de Neagoe Basarab de la calugarii athoniti. Din 1949 au fost trimise ca odoare la Catedrala Mitropolitana Sfantul Dumitru – Craiova. Detine un sicriu cu parti din moastele Sfantului Serghie, Vach si Mucenitei Tatiana.

A fost loc de refugiu al Sfantului Cuvios Martir Sofronie de la Cioara, aparator al Ortodoxiei in Transilvania. Este necropola a Regilor Romaniei. Pe peretii pronaosului segasesc tablourile Regelui Carol I si al Reginei Elisabeta si figuri ale domnitorilor romani. Aici se gaseste si Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta. Are un atelier de pictura icoane. Detine arhondaric.

Cuvinte cheie: Manastirea Curtea de Arges manastire de calugari hramul Adormirea Maicii Domnului orasul Curtea de Arges jud.Arges tablou Regelui Carol I Regina Elisabeta manastiri curtea de arges manastire curtea arges curtea arges

 
213.136.76.7