Manastiri A...B - Manastirea Arad Gai

 


Este manastire de calugarite, cu 18 vietuitoare, reinfiintata in 1964 cu hramul “Sfantul Simeon Stalpnicul” (1 septembrie). Se afla in cartierul de NV al Municipiului Arad, la 50 km N de Timisoara, 153 km NV de Deva, 115 km SV de Oradea si 47 km E de Nadlac.


Biserica din zid este ctitorita de Episcopul de Arad Sinesie Jivanovici intre 1760 si 1762. Arhitectura si decoratiunile sunt in stil baroc. Nu este pictata. Iconostasul este pictat de Stefan Tenetchi din Densus in 1767. Are un turn-clopotnita pe latura vestica. Biserica de lemn a fost adusa din Salistea de pe Mures (1988). Are un muzeu eparhial cu o valoroasa colectie de arata compusa din: icoane pe lemn din sec. XVII, icoane pe sticla facute de mesteri tarani ardeleni, carti rare, multe cu valoare de patrimoniu, manuscrise , obiecte de cult.

 

Cuvinte cheie: Manastirea Arad Gai manastire de calugarite Sfantul Simeon Stalpnicul Arad Timisoara Episcopul de Arad Sinesie Jivanovici manastiri arad manastiri aradene biserici banat manastiri banatene

 
213.136.76.7