Manastiri A...B - Manastirea Antim Ivireanu

 Este manastire de calugari, 7 vietuitori, cu hramul “Duminica Tuturor Sfintilor” (26 iunie). Se afla in municipiul Bucuresti.


Este ctitorita de Sfantul Ierarh Martir Antim Ivireanu, intre 1713 si 1715, pe locul unei biserici de lemn, ridicate de familia boierilor Merisanu. Biserica mare zidita in stil brancovenesc, a fost pictata a doua oara intre 1860 si 1863, de pictorul Petru Alexandrescu. Pe fatada vestica are picturi in mozaic, executate de Olga Greceanu. Este mounument de arhitectura valoros, individualizat prin bogatia decoratiei cu rozete sculptate in piatra pe piedestalurile gratioaselor coloane de sustinere si pe chenarele ferstrelor.

Tampla sculptata in piatra de insusi marele ierarh. Paraclisul este ctitorit de Sfantul Ierarh Antim Ivireanu in 1715, terminat de boierul Matei Ruset, impodobit de Iosif Episcopul Argesului la 1812, pictat in ulei de Gh.Tattarescu la 1860 si repictat in 1951. In prezent se afla in refacere integrala. In 1715 aici functioneaza si o tipografie. Detine un muzeu cu opere de arta, icoane, manuscrise si carti vechi. In 1912 este palatul Sfantului Sinod si biblioteca acestuia. Ctitorul martirizat in 1716, ierarh carturar, miniaturist si sculptor, este praznuit pe 27 septembrie.Detine o cutie de argint cu particele din moastele celor 40 de sfinti de la Sevastia, praznuiti pe 9 martie.

Cuvinte cheie: Manastirea Antim Ivireanu Duminica Tuturor Sfintilor Bucuresti Merisanu Olga Greceanu Alexandrescu pictat ulei Gh. Tattarescu cutie argint manastiri bucuresti manastiri bucurestene biserici bucuresti

 
213.136.76.7