Manastiri A...B - Manastirea Aninoasa

 Este manastire de calugari, cu obste in formare, reinfiintata in 1994, cu hramul "Sfantul Nicolae" (6 decembrie). Se afla in com. Aninoasa, jud. Arges, la 20 km SV de Campulung-Muscel, 35 km NE de Curtea de Arges.


A fost ctitorita in 1677 de marele clucer Teodoran Vladescu, nepotul vistierului Parvu Vladescu, si de sotia sa, jupanita Alexandra. Initial a fost ridicata pe locul alteia mai vechi ca biserica parohiala, apoi transformata de ctitor in manastire, pe care o inzestreaza cu sate, mosii, odoare si in care el insusi, prin calugarie, devine Teodosie monahul. A fost redimensionata prin adaugiri de Daniil al II-lea, Mitropolitul Ungro-Vlahiei, intre 1722 si 1729 (2 turle de zid, pridvor, clopotnita spre nord etc.).

Pictura apartine egumenului Varlaam de la 1730. Arhitectura este in stil bizantin, are fatade cu doua randuri de tablouri, cele de sub streasina candva zugravite, in prezent sunt varuite. Interiorul are picturi murale in fresca din timpul lui Daniil al II-lea (1730) in naos si pronaos, inca bine pastrate, din anul 1838 in altar si pe tampla refacuta din zid de logofatul Daniil Cantarolu. Are icoane imbracate in argint, suflate in aur si sfesnice imparatesti frumos sculptate, probabil din sec. XVIII.

Cuvinte cheie: Manastirea Aninoasa Sfantul Nicolae Campulung-Muscel Curtea de Arges Teodoran Vladescu Parvu Vladescu Teodosie monahul Mitropolitul Ungro-Vlahiei egumenul Varlaam Daniil Cantarolu icoane argint aur manastiri arges biserici arges manastiri valahe

 
213.136.76.7