Manastiri - Manastirea Voronet

 
 


Este manastire de calugarite, 6 vietuitoare, cu hramul “Sfantul Gheorghe” (23 aprilie). Se afla in localitatea Voronet, in apropierea orasului Gura Humorului, jud.Suceava, la 5 km SV de Gura Humorului, 36 km E de Campulung Moldovenesc si 41 km SV de Suceava.


Este ctitorie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant in 1488. A fost redimensionata in 1547 de Mitropolitul Grigorie Roasca. Arhitectura a “stilului moldovenesc al epocii”, are decoratiuni si elemente pe ancadramente de factura gotica. Are picturi murale originare in fresca, in altar si naos, datorate Mitropolitului Grigorie Rosca (1547), in pridvor si pe fatade Mitropolitului Teofan (1550), cu registre neegalate in scena “Judecata de Apoi”, pe fatada vestica, “Deisis” etc., pe fonduri cocloristice ale celebrului “albastru de Voronet”, atribuite pentru exterior pristavului Marcu. Are obiecte de valoare: doua icoane de pe vremea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, icoane din sec XVII, icoane praznicale din sec. XVIII.

A marcat cultura romaneasca prin manuscrierea “Codicelui Voronetian” si “Psaltirei Voronetiene”, probabil din sec. XVI. In biserica se afla moastele Sfantului Cuvios Daniil Sihastru, praznuit pe 18 decembrie, pustnicit in bisericuta si chilia din Stanca Soimului- Voronet, locul legendarului dialog cu Stefan cel Mare si Sfant, dupa infrangerea de la Valea Alba (1476). Tot aici se afla mormantul Mitropolitului Grigorie Rosca (+1570). Este munoment UNESCO. Are un atelier pentru icoane.

Cuvinte cheie: Manastirea Voronet Stefan cel Mare si Sfant albastru Mitropolitul Grigorie Roasca Daniil Sihastru munoment UNESCO atelier pentru icoane

 
213.136.76.7