Manastiri - Manastirea Vorona

 
 


Este manastire de calugarite, cu 28 vietuitoare. Se afla in com. Vorona, jud. Botosani, la 48 km SE de Suceava si 9 km SV de Botosani. Biserica principala, cu hramul "Nasterea Maicii Domnului" (8 septembrie)
 


A fost ctitorita din zid de Rafaiel arhimandritul in 1835, pe locul uneia de lemn, fondata de calugari in 1600. Arhitectura, imbunatatita de Vornicul Grigore Varnav, de sotia sa Anastasia, si sora sa Eupraxia Varnav schimonahia, este in stil moldovenesc cu elemente "barocizante". A fost zugravita in 1869 de Iorgu Varnav si sotia sa, Eupraxia Varnav. Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" (15 august), a fost ctitorita din zid in 1793 de Iordache Panait paharnicul, sotia sa Kestaki Paharniceasa si sora lui, Safta.

Aici sunt conservate doua tablouri pictate pe panza, de o frumusete rara: "Judecata Universala" si "Patimile Mantuitorului". Biserica cu hramul "Sfantul Nicoale" (6 decembrie), a fost ctitorita in 1835 de arhim. staret Rafaiel, cu cheltuiala familiei Iorgu Varnav. Catapeteasma este o capodopera de arta si pictura fina. Turnul-clopotnita dateaza din sec. XIX. Are o importanta colectie de manuscrise si obiecte cu valoare de patrimoniu din intreg judetul Botosani. Detine arhondaric.

Cuvinte cheie: Manastirea Vorona comuna Vorona jud. Botosani tablouri Judecata Universala Patimile Mantuitorului manuscrise patrimoniu

 
213.136.76.7