Manastiri - Manastirea Toplita

Este manastire de calugari, 10 vietuitori, cu hramul "Sfantul Ilie" (20 iulie), zi de mare pelerinaj. Se afla in orasul Toplita, la 37 km N de Gheorghieni, 71 km E de Reghin si 103 km E de Tg. Mures.


Este ctitorie a Patriarhului Miron Cristea. Biserica de lemn, inaltata in satul Stanceni-Mures de preotul Gh. Ujica si fiii sai in anul 1847, a fost stramutata si asezata in anul 1910 "in glia stramoseasca" si sfintita la 21 octombrie 1928. Arhitectura este in stil ilustrand relatiile dintre Ardeal si Moldova, transmise prin elemente structurale specifice bisericilor de lemn de pe Valea Bistritei din Moldova, create de mesteri moldoveni. Pictura veche, pe panza, realizata in 1847 si atribuita pictorului Grigorie de la Targul Petrii, a fost inlocuita cu una noua, in stil bizantin, opera a pictorului Dimitrie Belizarie din anul 1928. Are bogate sculpturi pe arcade, pilastri, in interior si pe cadrul de la intrare. Tampla monumentala (noua), este sculptata si pictata. Are un muzeu cu vechi icoane imparatesti si tampla originara din 1847, carte veche si obiecte de cult. Detine arhondaric.

Cuvinte cheie: Manastirea Toplita manastire de calugari hramul Sfantul Ilie zi de mare pelerinaj Ardeal Moldova muzeu cu vechi icoane imparatesti carte veche si obiecte de cult

 
213.136.76.7