Manastiri - Manastirea Stramba Salaj

Este manastire de calugari, 4 vietuitori, reinfiintata in 1993, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" (15 august), zi de pelerinaj. Se afla langa satul Stupini, com. Hida, jud. Salaj, la 7 km de Stupini si 34 km S de Jibou (inclusiv ramificatia din DN Jibou-Cluj-Napoca).


Astazi exista o biserica in stare de folosire, cu slujbe la praznice, pictata si electrificata, cu anexe gospodaresti. Mai exista si o casa nefolosita, cedata de proprietar. Biserica, probabil indentificabila cu cea descrisa de St. Metes (1936) "pe pamantul Manastirii, numit Stramba", dateaza din anii 1470-1480. A fost disputata de credinciosii ortodocsi si calugarii uniti, alungati de cetatenii satului San-Petru, "vecini cu Fizesu", in vremea miscarii antiunitare a Sfantului Cuvios Martir Sofronie de la Cioara. Este citata cu 2 calugari uniti, in 1765, in Conscriptia Episcopului Rednic, pe atunci cu o scoala de cantori sau preoti, pana in 1848. Tot de atunci se pastreaza si traditia de pelerinaj. A fost un centru de cultura romaneasca traditionala, cu una din scolile romanesti dupa anul 1600.

Cuvinte cheie: Manastirea Stramba Salaj manastire de calugari hramul Adormirea Maicii Domnului satul Stupini comuna Hida judetul Salaj ortodox centru de cultura romaneasca traditionala

 
213.136.76.7