Manastiri - Manastirea Sihastria

Este manastire de calugari, 120 vietuitori, cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” (8 septembrie). Se afla in com. Pipirig, jud.Neamt, la 22 km de Tg. Neamt (cu ramificatie din soseaua Tg.Neamt - Bicaz).


A fost ctitorita din lemn de Ghideon, Episcop de Husi intre anii 1730-1734, pe vatra schitului din “Poiana lui Atanasie” datand din anul 1655. Biserica actuala  a fost reconstruita din piatra in 1824 pe vechea vatra, de catre Dometian, staretul manastirilor Secu si Neamt, in incinta de zid, ajutat de jupan Nicolae Cernevschi. Are fatade varuite, decoratii cu capiteluri ornamentale la capatul teminus al pilastrilor si al coloanelor cadru de la ferestre. Pictura “originara”, partial degradata, apartine unor anonimi. Are icoane pictate in ulei pe catapeteasma care dateaza din perioada 1825-1827. Paraclis de lemn are hramul “Sfintii Ioachim si Ana” (9 septembrie) si a fost construit intre 1837 si 1840. Are icoane executate de I.Protcenco, dupa un incendiu din 1941. Aici a vietuit marele duhovnic (Cuviosul Cleopa) cu aleasa traire spirituala. Detine arhondaric.

Cuvinte cheie: Manastirea Sihastria manastire de calugari hramul Nasterea Maicii Domnului comuna Pipirig judetul Neamt ctitorita din lemn fatade varuite icoane pictate in ulei marele duhovnic (Cuviosul Cleopa)

 
213.136.76.7