Manastiri - Manastirea Saraca

Este manastire de calugari, 3 vietuitori, cu hramul "Schimbarea la Fata" (6 august), zi de pelerinaj pe 20 iulie. Se afla in com. Semlacu Mic, jud. Timis, la 24 km E de Deta si 67 km S de Timisoara.


Este atestata documentar in veacul XIII, la 1270, cu o moara pe langa "Sumig", posibila denumire a colinei de azi "Sumigu" din preajma ei. Este definita "pepiniera de schismatici" (de ortodocsi) intr-o sursa franciscana de la inceputul sec. al XV-lea, arsa si arata de turci la inceputul sec. al XVI-lea, rezidita de Macarie de la Tismana, apoi reinnoita si pictata de romanul George al lui Lazar si fiii sai in 1730. Este din nou ruinata in 1865, apoi reactivata in 1935 de Episcopia Caransebesului. Arhitectura este in stil neoromanic de proportii reduse, dar bine armonizate. Are picturi murale interioare remarcabile, realizate in fresca, in stil bizantin de catre Andrei Zugravul si fiul sau Andrei, de Iovan si de Chiriac in 1730, sub influenta scolii de la Horez, punct de plecare in dezvoltarea artei banatene. In anul 1771 adapostea fragmente din moastele Sfantului Artemon, Areta si din degetul Mariei Magdalena. Aici a functionat o scoala de pictura, cu intemeietori calugari dascali din Tismana - Tara Romaneasca. Se mai pastreaza cu intreaga expresivitate frescele din 1730.

Cuvinte cheie: Manastirea Saraca manastire de calugari hramul Schimbarea la Fata om. Semlacu Mic jud. Timis picturi murale stil bizantin scoala de pictura fresce

 
213.136.76.7