POVESTI DIN TRANSILVANIA blog - Sfantul Gheorghe

 

 Sfantul Mare Mucenic Gheorghe sau George versiuni: Georgiu, Georz, Giurgiu, Iorgu; din greaca Gheorghios «agricultor»; c. 275/280 – d. 23 aprilie 303) este un sfant megalomartir, pomenit de aproape toate Bisericile traditionale, de obicei pe data de 23 aprilie. Patron al unui numar de tari, regiuni si orase printre care al Angliei.

 
In constiinta populara romaneasca, Sf. Gheorghe este unul dintre cei mai prezenti sfinti, numeroase biserici purtand hramul sau. Exista numeroase orase în Romania care poarta numele Sfantului Gheorghe si chiar unul dintre cele trei brate ale Dunarii este denumit astfel. Imaginea Sf. Gheorghe ucigand balaurul este prezenta si pe steagul Moldovei medievale trimis de stefan cel Mare la Manastirea Zografu de la Muntele Athos.
 

 
Sf. Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Armatei Romane (a carei zi, 23 aprilie, coincide cu sarbatorirea sfantului). Este totodata patronul Angliei, al Georgiei si al Moscovei. În Lituania, Sf. Gheorghe este venerat ca protector al animalelor, iar în unele regiuni ale Spaniei ziua sfantului se serbeaza cu mese bogate si cu daruri.
 
Legenda potrivit careia sfantul ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioara este o inventie tarzie, medievala. Adesea însa, iconografia recenta ni-l prezinta pe sfant calare, doborand cu sulita un balaur, poate simbolic. Unii comentatori[cine?] sunt însa de parere ca este vorba doar de o preluare tarzie a mitului grec al lui Perseus si Andromeda.
 

Cuvinte cheie: Sfantul Gheorghe istoria

 
213.136.76.7