POVESTI DIN TRANSILVANIA blog - Sa nu uitam eroii!

ION GAVRILA OGORANU

Ion Gavrila Ogoranu (n. 1 ianuarie 1923, Gura Vaii, comuna Recea, judetul Fagaras; d. 1 mai 2006, comuna Sântimbru, sat Galtiu, judetul Alba) a fost un celebru luptator în munti, împotriva comunismului. În memoriile sale, marturiseste ca aflat în anul 1976, pe când era anchetat la Securitate, la Rahova, ca în acte, localitatea sa de nastere era Iasi, judetul Fagaras. A actionat pe versantul nordic al Muntilor Fagaras.

           


Citat din finalul filmului "Portretul luptatorului la tinerete"

" In lupta, în munti, am fost doar raniti, dar omorâti nici unul. Ucisi am fost doar când am fost vânduti. O spun cu durere: vânzarea de frate e o boala nationala, de care daca nu reusim sa ne vindecam, ne va ucide pe toti. Nu ne-am facut iluzii ca ni se vor alatura multi oameni. Unii n-au venit de frica. Si ei trebuie întelesi. Pe altii nu-i intereseaza decât propriul interes. Regimurile se schimba, profitorii nu.
Ramane apoi marea masa a trudnicilor, a caror viata se reduce la munca si la hrana, intr-un ciclu etern ale caror constinte nu se ridica mai sus de blidul de mancare dinaintea nasului. Cu ei face stapanirea ce vrea, In primul rand, sa gandeasca in locul lor!”

(Ion Gavrila Ogoranu)    

Cuvinte cheie: rezistenta comunista din munti ion gavrila ogoranu rezistenta muntii fagaras portretul luptatorului la tinerete undeva in est securitatea sibiu gura vaii

 
213.136.76.7