POVESTI DIN TRANSILVANIA blog - Padis - Inima Apusenilor

Zona turistica Padis se afla in ramura nordica a Muntilor Bihor, lant din Muntii Apuseni. Din punct de vedere administrativ, zona Padis e situata in sud-estul judetului Bihor, pe raza comunei Pietroasa, pana la granita cu judetele Cluj si Alba. Din zona turistica Padis fac parte :

 • Bazinul inchis Padis - Cetatile Ponorului

 • Cheile Somesului Cald - Poiana Varasoaia

 • Poiana Cuciulata

 • Cheile Galbenei - Poiana Florilor

 • Obarsia Vaii Boga.

 


 Pentru a ajunge la Padis aveti cel putin 3 variante:

 • de pe comunicatia Oradea- Deva E79, in Sudrigiu virati catre Pietroasa. In Pietroasa mergeti tot drept, pe drumul principal pana in satul de vacanta Boga (nu exista pancarda de localitate). La intrare in Boga virati dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si urcati 10 km pana la Cabana Scarita. Dupa acesta virati tot dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) pentru a ajunge in locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat inca 6 km pana aproape de Cabana Scarita, unde virati stanga si va continuati deplasarea 2 sau 5 km.

 • de pe comunicatia Oradea- Cluj Napoca E60, in Huedin virati catre Rachitele. mergeti pe ruta Rachitele, Ic Ponor, Platoul Padis. Pentru a ajunge la locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat pentru a ajunge pe platoul Padis.Cantonul silvic Scarita. Dupa acesta virati la stanga (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) si va continuati deplasarea 5 km, trecand pe langa un camping, mai virati o data la dreapta si dupa 300 m ajungeti la Padis;

 •  pentru cei vare vin de la Cluj si nu vor sa strabata drumul dintre Rachitele si Platoul Padis, care este greu accesibil cu un autoturism, va recomandam urmatoarea varianta: Va deplasati spre Oradea pana in Borod, unde virati stanga catre Bratca-Rosia-Beius. In Beius, in centrul orasului virati stanga catre Deva si va deplasati pe comunicatia Oradea- Deva E79, pana in Sudrigiu unde virati catre Pietroasa. In Pietroasa mergeti tot drept, pe drumul principal pana in satul de vacanta Boga (nu exista pancarda de localitate). La intrare in Boga virati dreapta (exista o pancarda de 3m/2m cu Cabana Cetatile Ponorului) si urcati 10 km pana la Cabana Scarita. Dupa aceasta, la 100 m, virati tot dreapta (exista o pancarda de 1m/1m cu Cabana Cetatile Ponorului) pentru a ajunge in locul de campare Glavoi (La Grajduri) si mai apoi la Cabana Cetatile Ponorului, sau va continuati deplasarea tot pe drumul asfaltat pentru a ajunge pe platoul Padis.

 • pentru cei care vin cu mijloacele de transport in comun, cea mai buna varianta este sa vina cu autobuzul pana in Vartop-Arieseni si de aici pe marcajul turistic banda rosie pana la Padis.

 

Drum forestier:

              Zona turistica Padis este strabatuta de drumul Rachitele - Ic Ponor - Padis - Boga - Pietroasa, cu o lungime totala de 53 km, din care:

 • Rachitele - Ic Ponor 21 km - drum pregatit pentru asfaltare

 • Ic Ponor - Padis 10 km - drum forestier nereparat de vreo cateva zeci de ani

 • Padis - Boga 6 km - asfaltat

 • Boga - Pietroasa 16 km- asfaltat.

 

Drumul forestier se poate parcurge cu autoturismul, dar are cateva portiuni scurte unde trebuie inaintat cu grija, din cauza gropilor. Daca masina nu este foarte incarcata si conduceti cu atentie, nu trebuie sa va faceti griji mari. In sezon, pe platoul Padis, intalnesti zeci de autoturisme, de toate marcile, care au urcat fie dinspre Pietroasa, fie dinspre Rachitele sau Poiana Horea( prin Ic Ponor). Drumul forestier este accesibil dinspre:

 • Huedin (Huedin - Padis 58km): Huedin-Calata-Buteni-Scrind Frasinet-Rachitele 27km, drum judetean partial modernizat;

 • Cluj (Cluj - Padis 95 km):Cluj-Gilau-Somesul Cald-Marisel-Poiana Horea-Ic Ponor(Cantonul Silvic Barna) din care:Cluj-Poiana Horea 70km drum modernizat(asfalt), Poiana Horea- Calineasa-Ic Ponor (Cantonul Silvic Barna) 20km, drum nemodernizat, recomandat autoturismelor de teren, se poate parcurge totusi si de autoturisme, cu grija;

 • Oradea (Oradea-Padis 100km) prin Beius, Sudrigiu (Sudrigiu - Pietroasa 12 km, asfalt) sau dinspre Stei (pentru turistii ce vin dinspre Alba-Iulia, Deva, Arad) tot prin Sudrigiu si Pietroasa, drum asfaltat.

 

Ramificatiile drumului forestier permit accesul cu autoturismul spre principalele obiective turistice din zona:

 • Cheile Somesului Cald 9 km;

 • Poiana Varasoaia si Cetatea Radesei 4 km;

 • Cantonul Silvic Padis 1 km;

 • Cantonul Silvic Ponor si Cabana Cetatile Ponorului, Valea Cetatilor, Valea Seaca si Izbucul Ursului 5 km;

 • Cheile Galbenei si Poiana Florilor 10 km;

 • Valea si Statiunea Boga 3 km.

 

Trasee marcate:

 • linie albastra  Cabana Vladeasa - Padis;Cabana Vladeasa- Pietrele Albe- Piatra Talharului- Poiana Varasoaia- Cabana Padis; durata traseu: circa 11 ore; lungime traseu: 32 km; drum de creasta cu privelisti largi, marcaj insuficient pe alocuri.

 

 • linie rosie  Stana de Vale - Padis;Stana de Vale- Saua Bohodei - Poiana Varasoaia- Cabana Padis; lungime traseu: 20 km; durata traseu 6 ore; drum de creasta, usor, panorama spre Muntii Apuseni.

 

 • punct rosu  Ic Ponor - Padis pe drum forestier, apoi marcaj punct rosu;Ic Ponor- Valea Somesului Cald- Cheile Somesului Cald- Pestera Cetatea Radesei- Poiana Varasoaia- Cabana Padis.

 

 • cruce albastra  Pietroasa - Padis;Pietroasa- Boga- Cantonul Silvic "La Scarita"- Cabana Padis; lungime traseu: 17 km pe scurtaturi si 22 km pe drumul forestier (scurtaturile insotesc drumul); durata traseu 5 ore in urcare si doua ore in coborare; diferenta de nivel 1000m, cel mai abrupt intre Boga si cantonul silvic.

 

 • linie rosie  Saua Vartop - Padis;Saua Vartop (pe DN75, la 1,5km inspre Stei, de la partia de schi Vartop)- Groapa Ruginoasa- Valea Seaca- Valea Galbena- Poiana Florilor- Pestera Ghetarul de la Focul Viu - Cabana Padis; durata traseu 7-8 ore; lungime traseu 20 km; Drum foarte greu, accesibil doar turistilor experimentati, practicabil doar vara si pe timp uscat. - Arieseni - Padis 16 km; - Garda de Sus - Padis, 2 variante:

 

 • linie albastra  Garda de Sus- Cheile Ordancusa- Pestera Ghetarul de la Scarisoara- Catunul Ocoale- Poiana Ursoaia-Poiana Calineasa- Muntele Batrana- Sesul Garzii- Cabana Padis; durata traseu 9 ore; lungime traseu 28 km; diferenta de nivel 1000m;drum de creasta si platou cu panorame si peisaje deosebite.

 

 • triunghi albastru  Garda de Sus- Valea Garda Seaca- Catunul Casa de Piatra- Valea Gardisoara- Pesterile Coiba Mare si Coiba Mica- Sesul Garzii-Cabana Padis; durata traseu 8 ore; lungime traseu 22 km; drum usor, accesibil tot timpul anului, in cea mai mare parte drum forestier sau de tractor; se poate urca cu autoturismul pana in Catunul Casa de Piatra si atunci portiunea de traseu Catunul Casa de Piatra-Cabana Padis se poate face in circa 3-4 ore; in traseu se poate ajunge si dupa vizitarea pesterii Ghetarul de la Scarisoara de pe platoul Ghetar-Ocoale.

 

 

 • linie albastra  Pestera Ghetarul de la Scarisoara - Padis; Pestera Ghetarul de la Scarisoara- Catunul Ocoale- Poiana Ursoaia- Poiana Calineasa- Muntele Batrana- Sesul Garzii- Cabana Padis; durata traseu 7 ore; lungime traseu 20 km;diferenta de nivel 1000m; drum de creasta si platou cu panorame si peisaje deosebite.

Cuvinte cheie: padis ic ponor platoul apuseni

 
213.136.76.7