Manastiri R...S - Manastirea Ramet


 


Este manastire de calugarite, 80 de vietuitoare, cu hramul "Izvorul Tamaduirii" (prima vineri dupa Pasti) si "Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet" (30 iunie). In zilele de 29 iunie si 30 iunie au loc pelerinaje. Se afla in com. Ramet, jud. Alba, la 18 km NV de Teius si 34 km NV de Alba Iulia.



A fost ctitorita din piatra, dupa traditie in sec. XI sau XII (1103), iar dupa alte surse catre sfarsitul sec. al XIV-lea. Anul 1377, inscris pe inscriptia de pe al doilea strat din cele 7 straturi picturale, este prima atestare a monumentului, ca si a numelui intaiului Arhiepiscop cunoscut din Transilvania, Ghelasie, alaturi de numele pictorului Mihu de la Crisul Alb. A fost distrusa de mai multe ori: de generalul Bucow in 1762, de armata austriaca in 1785, si tot de atatea ori desfiintata si reinfiintata ca functie. Biserica intruchipeaza forma arhitecturala originara, unica prin boltirile interioare si discrepanta dintre corpul ei, redus ca proportii, si turnul-clopotnita mult mai inalt pe pronaos si cu creneluri spre Valea Manastirii. Iconostasul este realizat din zid cu doua usi, are picturi murale interioare in sapte straturi, primul din 1300, ultimul din 1809, cronologic delimitate de pictorul C. Boambes (1987 1988), remarcabile prin cele datorate zugravului Mihul de la Crisul Alb (1483), si prin cele executate in stil postbrancovenesc in anul 1741 (al treilea strat) de echipa de zugravi a lui Grigore Ranita. Avea chilii-scoala ale satului inainte de anul 1762, pentru prima data in jud. Alba. Cladirea cu paraclis a fost construita in anul 1940. Biserica noua, cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel" (29 iunie), construita intre anii 1982 si 1992, sintetizeaza stilurile arhitectonice specifice marilor provincii romanesti. Paraclisul are hramul "Adormirea Maicii Domnului" (15 august). Detine un muzeu cu carti vechi si colectii de icoane pe lemn si stica. Are ateliere de covoare, scoarte. Aici s-a induhovnicit ca egumen Sfantul Ierarh Ghelasie de la Ramet, praznuit pe 24 aprilie. Parti din moastele sfantului sunt pastrate pe la credinciosi. In amonte de manastire se afla Cheile Rametului. Detine arhondaric.

Cuvinte cheie: Manastirea Ramet manastire de calugarite hramul Izvorul Tamaduirii com. Ramet jud. Alba ctitorita din piatra generalul Bucow arhitecturala originara Cheile Rametului arhondaric.

 
213.136.76.7