Manastiri I...N - Manastirea Nechit


 


Este manastire de calugari, 12 vietuitori, reinfiintata in 1991, cu hramul "Schimbarea la Fata" (6 august). Se afla in com. Borlesti, jud. Neamt, la 37 km SV de Piatra Neamt si 35 km NV de Buhusi (prin Rediu - Candesti).Este databila de pe vremea lui Alexandru cel Bun, citata la manastirea "Sfantul Niculai" care a fost "Nechid" in "Campul lui Dragos", in cuprinsul documentelor din anii 1389- 1419. A fost reconstruita din lemn cu hramul "Sfantul Spiridon", inainte de 1809, apoi mutata din "Poiana Chiliilor" si recladita din piatra pe locul de astazi, cu hramul actual in a doua jumatate a sec. XIX. Interior are tavan arcuit din lemn, catapeteasma din tablii simple si pridvor inchis din piatra. Are carti cu insemnari pretioase, cruce sculptata imbracata in metal din 1880, chivot din metal din 1880, icoane vechi. A fost schit dependent de si pe mosia manastirii Tazlau.

De asemena a fost vatra de sihastrie si nevointe a Cuviosului Chiriac de la Tazlau, trecut in randul sfintilor de Dosoftei Mitropolitul, pomenit pe 31 decembrie. Detine arhondaric.

Cuvinte cheie: Manastirea Nechit manastire de calugari hramul Schimbarea la Fata com. Borlesti jud. Neamt Alexandru cel Bun Campul lui Dragos Cuviosului Chiriac de la Tazlau cruce sculptata imbracata in metal

 
213.136.76.7