Manastiri C...E - Manastirea Dintr-un lemn

 Este manastire de calugarite, 68 vietuitoare, cu hramul “Nasterea Maicii Domnului” (8
septembrie). Se afla in localitatea Francesti, jud.Valcea, la 7 km V de Babeni si 25 km SV de Rm.ValceaBiserica a fost construita, potrivit traditiei, de un calugar, dintr-un stejar urias (de unde provine si numele Dintr-un Lemn), pe care s-a gasit o icoana a Maicii Domnului, la sfarsitul sec. XVI si inceputul sec. XVII. Biserica actuala a fost ctitorita din zid de Preda Basarab, in stil retinut, pe plan triconc, fatade decorate cu un brau in relief, arcaturi in retragere si razele pictate in culori, coloane cu capiteluri simple, in pridvorul adaugat de Serban Cantacuzino Voievod, zugravit de Constantinos si Ioan la 1684.

Interiorul este bogat impodobit cu picturi murale din sec.XVII si XVIII apartinand zugravilor Preda si Ianache si mesterului zugrav Constantinos (1707). Biserica bolnita de lemn, a fost construita intre 1810 si 1814 de Iancu, ginerele lui Constantin Socoteanu, pe locul celei ctitorite din stejarul purtator al miraculoasei icoane, care a fost arsa la sfarsitul sec. XVIII. Detine o colectie de icoane in biserica de lemn, intre care si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului gasita stejar, pastrata in iconostasul bisericii mari, cunoscuta si ca “Hodighitria-Fecioara cu Pruncul” (icoana cu figura Maicii Domnului cu Pruncul pe bratul stang, reprodusa conform traditiei dupa originalul atribuit Evanghelistului Luca (termenul semnifica “Maica Domnului Induratoarea” si reprezinta atitudinea cea mai duioasa din iconografia Maicii Domnului) sau, dupa traditie, una din cele patru icoane de lemn pictate de evanghelistul Luca si ferecata in argint de Radu Golescu in 1812. Are covoare vechi, argintarie in obiecte de cult, o cruce din 1740 si Evanghelie dinvremea lui Constantin Branciveanu. Aici se afla mormintele sotiei si fiului lui Serban Cantacuzino. In cadrul manastirii functioneaza un atelier de pictura icoane. Detine arhondaric.

Cuvinte cheie: Manastirea Dintr-un lemn manastire de calugarite hramul Nasterea Maicii Domnului localitatea Francesti jud.Valcea stejar urias Serban Cantacuzino Voievod manastiri din judetul valcea manastiri valahe biserici si locasuri de cult valahe

 
213.136.76.7