Manastiri A...B - Manastirea Agapia


 


(Agapia din Vale), este manastire de calugarite, 502 vietuitoare, cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” (8 noiembrie). Se afla in com Agapia, jud. Neamt, la 12 km SV de Tg.Neamt, 48 km de N de Piatra Neamt si este ctitorita de Gavriil Coci hatmanul si sotia sa Liliana Doamna (1642-1647). Biserica a fost sfintita in 1647.


Are fatade imbracate in decoruri de inspiratie noeclasica din 1823, este pictata in interior inclusiv catapeteasma de Nicolae Grigorescu (1858-1860), cu tablouri in stil realist si colorat de valoare artistica deosebita. Paraclisul cu hramul “Nasterea Domnului” (25 decembrie) si “Duminica Tuturor Sfintilor” (26 iunie), a fost ctitorit la 1846 de stareta Elisaveta, sora Mitropolitului Veniamin Costachi si schimonahia Amfilohia Mortun, cu catapeteasma adusa de la Bisericani de domnitorul Mihail Sturza. Biserica bolnita de lemn este din 1828. Biserica de lemn din cimitir dateaza de la 1821. Exista un muzeu cu icoane vechi din sec. XVI-XVII si de le Nicolae Grigorescu, broderii, ferecaraturi. Au cunoscut-o si au creat aici Bogdan Petriceicu Hasdeu si fiica sa Iulia, Ion Luca Caragiale, Alexandru Vlahuta, George Cosbuc, Calistrat Hogas, Duiliu Zamfirescu, critici si oameni de arte, etc. Detine arhondaric.

(Agapia din Deal), este manastire de calugarite, cu hramul “Schimbarea la fata” (6 august). Se afla la 12 km SV de Tg.Neamt, 48 km N de Piatra Neamt si este ctitorita din piatra de Elena Doamna, sotia lui Petru Rares, in 1527, pe locul unei biserici dee lemn din sec. XIV ridicata de sihastrul zis Agafie. Dupa “risipiri” si incendii s-a reconstruit de Petru Schiopul la 1585 si din lemn de Duca Voda si sotia sa, Doamna Anastasia (cca. 1680) si de altii. Biserica actuala a fost ridicata din piatra si lemn pe locul celei vechi inainte de ultimul razboi mondial. Aici s-a nevoit Cuviosul Rafail de la Agapia (mort intre 1640 si 1645), ale carui moaste au ramas tainuite de teama navalitorilor.

Cuvinte cheie: Manastirea Agapia Agapia din Vale Agapia din Deal Gavriil Coci Nicolae Grigorescu Nasterea Domnului Duminica Tuturor Sfintilor Ion Luca Caragiale Alexandru Vlahuta George Cosbuc Calistrat Hogas Duiliu Zamfirescu manastiri neamt manastiri moldova manastire agapia

 
213.136.76.7