Manastiri - Manastirea Vodita

 
 


Este manastire de calugari, 3 vietuitori, reinfiintata in 1991, cu hramul "Sfantul Antonie cel Mare" (17 ianuarie). Se afla in satul Varciorova, in apropierea municipiului Drobeta Tr. Severin, jud. Mehedinti, la 20 km NV de acest oras, pe drumul modernizat Drobeta Tr. Severin - Orsova (25 km), la 4 km N de apele Dunarii.


A fost ctitorita de Sfantul Cuvios Nicodim, cu sprijinul material al lui Vlaicu Voda, inainte de anul 1374, pe temelia unei biserici mai vechi datand din sec. XIII si atribuita de arheologul Virgil Draghiceanu lui Litovoi voievodul din 1247. Aceasta concluzie a fost contestata de cercetatorii mai noi (C.C. Giurescu si Dinu C. Giurescu, 1975).

A fost daramata in sec XV, apoi refacuta de Radu cel Mare (cca. 1500), si de Cornea Brailoiu in 1689. Biserica este in curs de reconstructie, in arhitectura chipului originar, iar obstea este in formare. In apropiere se afla lacul de acumulare - hidrocentrala Portile de Fier si Defileul Dunarii.Cuvinte cheie: Manastirea Vodita Sfantul Antonie cel Mare satul Varciorova Drobeta Tr. Severin jud. Mehedinti Sfantul Cuvios Nicodim ctitor

 
213.136.76.7