Manastiri - Manastirea Topolnita

Este manastire de calugari, 8 vietuitori, cu hramul "Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul" (29 august). Se afla in com. Izvorul Barzii, jud. Mehedinti, la 27 km N de Drobeta Tr. Severin, cu ramificatia din drumul national Drobeta Tr. Severin – Motru. Traditia o atribuie lui Radu I Voievod.


A fost ctitorita de boierii Craiovesti, in sec. XVI, pe locul unei biserici ridicate dupa traditie de Sfantul Cuvios Nicodim. Biserica a fost reconstruita intre 1645 si 1646 de marele capitan Lupu Buliga. Are picturi murale in fresca, stil bizantin, apartinand fiului sau Curia vel paharnic, realizate de Gheorghe "grecul" si Dima "romanul" in 1673, marcate de tabloul cu "Judecata de Apoi" pe fatada de vest, rar intalnit in iconografia Tarii Romanesti. Catapeteasma din lemn dateaza din 1762. Turnul-clopotnita si incinta din zid dateaza din sec. XVII. Are pietre funerare ale ctitorilor, impodobite cu mare maiestrie.

Cuvinte cheie: Manastirea Topolnita manastire de calugari hramul Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul comuna Izvorul Barzii judetul Mehedinti com. Izvorul Barzii jud. Mehedinti Radu I Voievod picturi murale in fresca Catapeteasma din lemn

 
213.136.76.7