Manastiri - Manastirea Surpatele

Este manastire de calugarite, 14 vietuitoare, cu hramul, "Sfanta Treime" (a doua zi dupa Rusalii). Se afla in com. Francesti, jud. Valcea, la 28 km SV de Rm. Valcea, pe drumul modernizat Rm. Valcea - Dragasani (55 km) si 15 km de la manastire pana la gara Babeni, de pe calea ferata cu acelasi sens.


A fost ctitorita din lemn, la inceputul sec. XVI, de fratii Tudor si Stanciu, fiii lui popa Francu, innoita de boierii Buzesti, reparata apoi in sec. XVII. A fost rectitorita din zid de doamna Maria, sotia Sfantului Martir Constantin Brancoveanu, in 1706. Are picturi murale pastrate din 1706. Biserica a fost refacuta si repictata in 1815. De remarcat este tabloul cu "impartirea hainelor lui Iisus" rar intalnit in iconografia bisericeasca. Este un ansamblu monumental-artistic deosebit de valoros. Adaposteste tampla brancoveneasca, detine Evanghelia imbracata in argint poleit de la Sfantul Martir Constantin Brancoveanu, icoane, dvera de serasin, tesaturi cusute cu mana de mare finete, ferecaturi.

Cuvinte cheie: Manastirea Surpatele hramul Sfanta Treime comuna Francesti judetul Valcea icoane dvera de serasin tesaturi cusute cu mana de mare finete ferecaturi

 
213.136.76.7