Manastiri - Manastirea Stelea

Este manastire de calugari, 4 vietuitori, cu hramul "Invierea Domnului". Se afla in municipiul Targoviste, la 84 km NV de Bucuresti si 109 km SV de Brasov, pe drumul modernizat Sinaia - Brasov (48 km) si drum modernizat Sinaia - Targoviste (61 km).


Este ctitorita de Vasile Lupu ca semn al impacarii lui cu Matei Basarab in 1645, pe locul bisericii cladite de Stelea Spatarul in 1582. Biserica este imprejmuita cu zid - cetate de piatra si inalt, arhitectonic bine proportionata, tencuita si cu decoratii simple in exterior, cu picturi partial conservate si fara valoare artistica datand din sec. XVIII, din epoca brancoveneasca (1705-1706). Nu se pastreaza nimic din frumoasa pictura originara a lui Vasile Lupu. Arhitectura are influente moldovenesti, cu elemente si forme decorative, sculpturi la ancadramente de factura gotica - moldoveneasca si cu o slaba imitatie a modelului bisericii "Trei Ierarhi" din Iasi, singura cu aceasta infatisare din tara. Aici se pastreaza o pisanie cu stema Modovei, mormantul tatalui lui Vasile Lupu in vechea biserica, Nicolae Vel Aga. Pana in 1840 a functionat si o scoala greceasca, frecventata de Vasile Carlova, Grigore Alexandrescu si Ion Heliade Radulescu.

Cuvinte cheie: Manastirea Stelea manastire de calugari hramul Invierea Domnului Vasile Lupu picturi partial conservate epoca brancoveneasca gotic stema Modovei Ion Heliade Radulescu

 
213.136.76.7