Manastiri - Manastirea Snagov

Este manastire de calugari, 1 vietuitor, cu hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" (21 noiembrie). Se afla in com. Gruiu, jud. Ilfov, la 43 km NE de Bucuresti si 31 km SE de Ploiesti, pe drumul modernizat international Bucuresti - Ploiesti (74 km) si calea ferata Bucuresti – Snagov.


Este ctitorita in insula lacului Snagov, pe urmele alteia mai vechi de la sfarsitul sec. XIV si inceputul sec. XV, in timpul domniei lui Mircea cel Batran, ca "manastirea domniei mele". Este atestata documentar intre 1409 si 1418. Mai figureaza drept ctitori Vladislav II si Vlad Tepes. Biserica actuala a fost cladita de Neagoe Basarab (1512-1521) si in timpul domniei lui Mircea Ciobanu in stil arhitectonic de influenta athonita. A fost zugraita in timpul domniei lui Petru cel Tanar in 1563, probabil de mesterul Dobromir cel Tanar. S-au facut modificari si reparatii in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (sec. XVII), apoi succesiv dupa 1815, ultima reparatie facandu-se prin grija Patriarhului Justinian Marina in 1966. Picturile reprezinta, cel mai mare ansamblu mural medieval pastrat intr-o biserica din tara noastra. Are paraclis din 1453, cu hramul "Buna Vestire" (25 martie), panaghier din 1492 (azi aflandu-se la Muzeul de Arta al Romaniei) si o tipografie din sec. XVII instalata de Antim Ivireanu.

Cuvinte cheie: Manastirea Snagov manastire de calugari hramul Intrarea in Biserica a Maicii Domnului comuna Gruiu judetul Ilfov Mircea cel Batran Vlad Tepes Constantin Brancoveanu Justinian Marina ansamblu mural medieval tipografie din sec. XVII

 
213.136.76.7