Manastiri - Manastirea Slatina

Este manastire de calugarite, 50 de vietuitoare, cu hramul “Schimbarea la Fata” (6 august). Se afla in com.Slatina, jud. Suceava, la 54 km SV de Suceava si 30 km V de Falticeni.


Este ctitorita de Alexandru Lapusneanu, in 1558 pe vatra unui schit de lemn din sec. XV, numit si “Sihastria lui Nic”. A fost sfintita in 1559 si pictata de zugravi din scoala de pictura moldoveneasca. Pictura a fost refacuta in 1828 si se pastreaza tablourile votive ale familiei ctitorului. Are paraclis ctitorit in 1834 de Filarte Apamias Beldiman egumenul, cu hramul “Sfantul Nicolae” (6 decembrie) si “Sfantul Spiridon” (12 decembrie). Ansamblul monastic este construit sub forma de cetate fortificata, cu elemente decorative proprii renasterii transilvanene si ancadramente de factura gotica in componentele din incinta. Aici se gasesc mormintele familiei lui Alexandru Lapusneanu si al Mitropolitului carturar Veniamin Costachi. Detine arhondaric.

Cuvinte cheie: Manastirea Slatina manastire de calugarite com.Slatina jud. Suceava Alexandru Lapusneanu paraclis cetate fortificata gotic Alexandru Lapusneanu

 
213.136.76.7