CIUPERCI - Buretele viperei

 

Buretele viperei.
Amanita phalloides. Fam. Amanitaceae.
Ciuperca foarte otravitoare.
Descriere- este cea mai otravitoare ciuperca. Palaria masoara 8-15cm diametru, la inceput are forma sferica, apoi intinsa, neteda, de culoare galbena ca lamaia, verzuie sau galbena verzuie, la centru mai inchisa. Pe suprafata prezinta usoare striuri brune ce pornesc din centru radiar spre margine. Lamelele sunt albe sau cu reflexe verzui. Piciorul de 5-10 cm lungime, subtire de 1-2cm in diametru, este alb cu pete transversale verzui, in zig zag, la partea superioara are un inel membranos, orientat in jos, la baza bulbos si infasurat intr-o teaca lobata, alba, membranoasa. Carnea este alba, cu miros si gust neplacute. Creste in paduri de conifere si de foioase, pe sol, uneori in grupuri. Poate provoca intoxicatii mortale chiar si atunci cand este consumata in cantitate mica.

Compozitia chimica: contine 9 substante toxice grupate in amatoxine si falatoxine. Unele din acestea au actiune hemolitica.

Toxicitate- este cea mai otravitoare ciuperca. Consumarea ei provoaca moartea prin sindromul faloidian cu debut tardiv. Semnele otravirii apar dupa 6-48 ore, constand din tulburari digestive manifestate prin voma, dureri epigastrice, diaree abundenta, uneori sangvinolenta, flancata de deshidratarea organismului, insotita de o sete pronuntata. Se produce o hepatita citolitica cu perturbarea functiilor ficatului. Afecteaza sistemul nervos si se manifesta prin delir, calm, agitatie, euforii pronuntate, dispar reflexele tendoanelor, se racesc extremitatile, se instaleaza paralizia oculara. Moartea survine dupa 24 ore pana la 5-6 zile. Un singur exemplar contine suficienta otrava pentru a ucide o familie. Medicina nu are antidot pentru neutralizarea toxinelor.

Cuvinte cheie: Buretele viperei burete otravitor ciuperca foarte otravitoare cea mai otravitoare ciuperca ciperci fara antidot ciuperca galben verzuie bureti paduri conifere ciperci paduri foioase

 
213.136.76.7