CHIVU SICA


Manastirea Agapia


 


(Agapia din Vale), este manastire de calugarite, 502 vietuitoare, cu hramul “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril” (8 noiembrie). Se afla in com Agapia, jud. Neamt, la 12 km SV de Tg.Neamt, 48 km de N de Piatra Neamt si este ctitorita de Gavriil Coci hatmanul si sotia sa Liliana Doamna (1642-1647). Biserica a fost sfintita in 1647.

Manastirea Agapia Agapia din Vale Agapia din Deal Gavriil Coci Nicolae Grigorescu Nasterea Domnului Duminica Tuturor Sfintilor Ion Luca Caragiale Alexandru Vlahuta George Cosbuc Calistrat Hogas Duiliu Zamfirescu manastiri neamt manastiri moldova manastire agapia CHIVU SICA

Manastirea Ratesti


 


Este manastire de calugarite, 106 vietuitoare, cu hramul "Sfanta Treime" (a doua zi dupa Rusalii). Se afla in com. Berca, jud. Buzau, la 24 km NV de Buzau si 54 km NV de Nehoiu, pe drumul modernizat si calea ferata Buzau - Nehoiu (50 km), drum desprins din acesta peste raul Buzau (3-5 km)

Manastirea Ratesti manastire de calugarite hramul Sfanta Treime com. Berca jud. Buzau Buzau - Nehoiu boierilor Dragomir taditionale arhitectura neoclasica CHIVU SICA

Burete puturos

Burete puturos.
Phallus impudicus. Fam Phalaceae.
Denumiri populare- bozus, burete de buba, burete de inimioara.
Descriere: Ciuperca comestibila in stadiul tanar, dar otravitoare. Se intalneste in lunile: V-XI pe sol umed si umbrit in padurile de foioase si conifere, pajisti, gradini, parcuri, etc. Palarie conica, caracteristica si miros puternic de cadavru care atrage mustele si alte insecte.
in traditia populara. Se folosea la bube si dalac (carbune). Se culegea si se usca, iar cand se intrebuinta se muia in apa calda, se ungea cu miere si apoi se punea pe bube sau basica, ca sa aline durerile si sa le usuce. Zeama se bea contra durerilor de inima. in tinutul Botosanilor se folosea pentru muscatura de sarpe si de nevastuica. Se zdrobea coada buretelui, se punea in lapte si apoi se turna pe rana.
Alimentatie- Utilizata in consum numai in stadiul foarte tanar. in unele regiuni, copii ii arunca palaria rau mirositoare consumand piciorul in stare cruda. Piciorul si „ouale” se pot mura pentru iarna, se pot folosi la condimentarea salatelor de boef, sau altor preparate culinare.
in antichitate a fost considerat un foarte bun afrodiziac. in Germania uscata se da in hrana vitelor pentru a se inmultii.

Burete puturos bozus burete de buba burete de inimioara besina calului ciuperci comestibile si otravitoare CHIVU SICA


 
213.136.76.7