blog culinar



Sa nu uitam eroii!

ION GAVRILA OGORANU

Ion Gavrila Ogoranu (n. 1 ianuarie 1923, Gura Vaii, comuna Recea, judetul Fagaras; d. 1 mai 2006, comuna Sântimbru, sat Galtiu, judetul Alba) a fost un celebru luptator în munti, împotriva comunismului. În memoriile sale, marturiseste ca aflat în anul 1976, pe când era anchetat la Securitate, la Rahova, ca în acte, localitatea sa de nastere era Iasi, judetul Fagaras. A actionat pe versantul nordic al Muntilor Fagaras.

           

rezistenta comunista din munti ion gavrila ogoranu rezistenta muntii fagaras portretul luptatorului la tinerete undeva in est securitatea sibiu gura vaii blog culinar

Lacul de acumulare Varsolt

Lacul de acumulare Varsolt este situat in comuna Varsolt din judetul Salaj pe cursul raului Crasna, la 19 Km de orasul Zalau, 10 km de orasul Simleu Silvaniei si 6 km de comuna Crasna.



 

lacul varsolt lacuri transilvania pescuit crap varsolt concurs de pescuit varsolt comuna varsolt judetul salaj program pescuit caras crap stiuca raul crasna salaj cazare varsolt barci pescuit viile salajului blog culinar

Trufe in Transilvania

Trufele sunt numite ÅŸi diamantele negre ale pamântului sau diamantele gastronomiei, delicatese de neegalat. Trufele sunt ciuperci care cresc in pamant in mod normal la adâncime de 10-40 cm
Trufele sunt ciuperci Ascomycete ce aparÅ£in genului Tuber. Trufele se gasesc în emisfera de Nord, între 25 ÅŸi 60 grade latitudine în climat foarte diferit: tropical, mediteraneean, temperat sau temperat rece, continental sau continental rece.

Trufe in Transilvania trufe caini dresati caini pentru trufe zonele trufelor harta trufelor carti trufe trufe in romania trufe in europa trufa afacere retete trufe ciuperci scumpe porci trufe blog culinar

Parts of Anarchy...

Alexander Sutherland Neill (17 October 1883 – 23 September 1973) was a Scottish progressive educator, author and founder of Summerhill school, which remains open and continues to follow his educational philosophy to this day. He is best known as an advocate of personal freedom for children.

Alexander Sutherland Neill anarchy as neil freedom of the children anarchyst figure blog culinar

Zilele motrului 2012

25-27 mai 2012
 

Zilele municipiului Motru. Simpozion. Expozitii de arta populara si arta plastici. Concurs de creatie literara. Lansari de carte. Spectacole artistice.• Organizeaza: Consiliul local, Primaria, Casa de Cultura si Biblioteca municipala Motru.
 
Festivalul folcloric interjudetean pentru copii si tineret ,,Pe fir de balada’’
 
Organizeaza: Palatul Copiilor, la Tg-Jiu

Parteneri: Consiliul local Tg-Jiu, CJCPCT Gorj, Åžcoala Populara de Arta Ansamblul artistic ,,Doina Gorjului’’
 
Târgul national al mesterilor populari copii, editia a VII-a
 
Organizeaza: Palatul Copiilor si CJCPCT Gorj, la Tg-Jiu
 
Parteneri: Consiliul JudeTean Gorj, Primaria Tg-Jiu
 

Zilele motrului 2012 motru 2012 zilele motrului 2012 zilele motrului motru weekend motru program zilele motrului program motru bataie la zilele motrului blog culinar

Burete de mai

Burete de mai.
Calocybe gambosa sau Tricholoma georgii. Fam. Tricholomataceae.
Descriere: ciuperca comestibila, creste in grupuri pe sol, in pajisti, taieturi de padure, gradini, primavara si vara. Cand fructificatiile sunt tinere, palaria este emisferica apoi plana, carnoasa, cu diametrul de 6-12cm, neteda, de culoare alba-crem sau alba-cenusie cu nuante galbui. Pe partea inferioara are lamele sinuoase, albe sau albe-cenusii. Piciorul de 4-8 cm lungime este albicios, tare, iar carnea alba, cu miros de faina si cu gust dulce.
Alimentatie- foarte bune calitati gastronomice. Utilizat pentru diferite preparate culinare (aluat de clatite, musaca, sos de ciuperci, supa, etc). se conserva bine. Dupa uscare isi pastreaza majoritatea calitatilor. Francezii o considera cea mai gustoasa ciuperca.
Medicina umana- principiile active pe care le contine au efect antibiotic, mai ales asupra stafilococilor care provoaca inflamatii purulente. Recomandata in meniurile diabeticilor.

burete de mai retete burete mai medinica burete mai diabet burete mai burete pentru diabet boli bureti mai blog culinar

Burete de prun

Burete de prun 1.
Rhodophyllus clepeatus Fam. Rhodophyllaceae.
 
 
Descriere: ciuperca comestibila intalnita in mai-iunie prin livezi, paduri, etc. palaria convexa, campanulata, apoi intinsa, carnoasa, diametrul 3-10cm, usor mamelonata. Fata superioara neteda, cenusie sau bruna-cenusie, cu marginea neregulat lobata. Fata inferioara cu lamele largi, spatiate, inegale, albe, apoi roz-cenusii. Piciorul cilindric, plin, usor fibros, striat, alb, inalt de 3-9cm diametrul 0,6-1,5cm. Carnea albicioasa, miros de faina, gust putin acidulat.
Alimentatie- valoare alimentara foarte mare. Se poate folosi la foarte multe preparate culinare.

Burete de prun bureti de prun despre bureti de prun ciuperci comestibile ciuperci livezi ciuperci paduri blog culinar

Burete serpesc

Burete serpesc.
Macrolepiota procera. Fam. Agaricaceae.
Ciuperca comestibila.
Denumiri populare: parasol, palaria sarpelui, piciorul-caprei.
Descriere- dezvoltare in masa mai ales in prima parte a toamnei. Palaria ovoida, apoi semisferica si in cele din urma intinsa, diametrul 10-25cm, la centru mamelonata. Fata superioara neteda, brun-inchisa in partea centrala, brun-deschisa in rest sau cenusie, acoperita cu scuame groase, brune, asezate concentric. Fata inferioara cu lamele albe, carnoase, libere. Picior cilindric, umflat la baza, fibros, fistulos, inalt de 15-30cm, diametrul 1-2cm, in partea superioara cu inel dublu, gros, mobil, albicios pe partea superioara, brun cenusiu pe cea inferioara. Carnea moale, alba, apoi bruna, miros placut, gust asemanator miezului de nuca.
Alimentatie- valoare alimentara foarte mare. Foarte buna in tot felul de preparate culinare. Pentru iarna se conserva in sare.

Burete ÅŸerpesc parasol palaria ÅŸarpelui piciorul-caprei conserva in sare conserva de ciuperci in sare conserve pentru iarna blog culinar

Burete galben

Burete galben.
Clitocybe geotropa. Fam Tricholomataceae.
Ciuperca intalnita vara si toamna (VIII-XI) prin paduri, poiene, liziera padurii, vegetand in grupuri sub forma de cercuri. Palaria carnoasa, convexa, apoi plana si putin adancita in centru, in cele din urma palniata, cu diametrul de 10-30cm, totdeauna mamelonata, cu marginea lasata in jos, la exemplarele tinere, usor rasucita in interior. Fata superioara glabra, foarte fin catifelata, galbena-portocalie. Fata inferioara cu lamele decurente, albe apoi crem. Picior plin, spongios, fara inel, cilindric, la baza usor ingrosat, inalt de 8-15cm diametrul de 2-3cm, alb galbui. Carnea consistenta la inceput, apoi moale alba, cu miros placut.
Alimentatie- Ciuperca cu valoare mare alimentara. Utilizata la foarte multe preparate culinare.

Burete galben ciuperci paduri transilvania conserve de ciuperci galbene ciuperci de padure transilvania blog culinar

Burete puturos

Burete puturos.
Phallus impudicus. Fam Phalaceae.
Denumiri populare- bozus, burete de buba, burete de inimioara.
Descriere: Ciuperca comestibila in stadiul tanar, dar otravitoare. Se intalneste in lunile: V-XI pe sol umed si umbrit in padurile de foioase si conifere, pajisti, gradini, parcuri, etc. Palarie conica, caracteristica si miros puternic de cadavru care atrage mustele si alte insecte.
in traditia populara. Se folosea la bube si dalac (carbune). Se culegea si se usca, iar cand se intrebuinta se muia in apa calda, se ungea cu miere si apoi se punea pe bube sau basica, ca sa aline durerile si sa le usuce. Zeama se bea contra durerilor de inima. in tinutul Botosanilor se folosea pentru muscatura de sarpe si de nevastuica. Se zdrobea coada buretelui, se punea in lapte si apoi se turna pe rana.
Alimentatie- Utilizata in consum numai in stadiul foarte tanar. in unele regiuni, copii ii arunca palaria rau mirositoare consumand piciorul in stare cruda. Piciorul si „ouale” se pot mura pentru iarna, se pot folosi la condimentarea salatelor de boef, sau altor preparate culinare.
in antichitate a fost considerat un foarte bun afrodiziac. in Germania uscata se da in hrana vitelor pentru a se inmultii.

Burete puturos bozus burete de buba burete de inimioara besina calului ciuperci comestibile si otravitoare blog culinar



 
213.136.76.7