- Orasul Brasov

Localizare:

Brasovul este situat in partea central-estica a Romaniei, la poalele varfului Tampa. Teritoriul administrativ al orasului Brasov se incadreaza in partea sudica a depresiunii cu acelasi nume.

Turism si cultura:

Brasovul este unul dintre cele mai vechi si mai frumoase orase din Romania, iar imprejurimile sale reprezinta una dintre celemai atractive zone turistice din tara. Stilurile arhitecturale din Brasov, variaza, de la preromanic (Cetatea Brasovia ), romanic (Biserica Sf Bartolomeu), gotic (Biserica Neagra), clasic (Poarta Ecaterinei), renascentist (astazi mai putin observat,datorita renovarilor, caracteristic portilor cu bolta rotunda, interiorul Casei Sfatului) la baroc (casele secolului al XVII-lea, in special fatada Casei Sfatului si structurile locuintelor din schei; Biserica romano-catolica Sf Petru ), rococo vienez, neo-renastere, neo-baroc (secolul al XIX-lea; toate palatele din
Brasov sunt construite in acest stil), Art Nouveau, brancovenesc (Biblioteca Judeteana, casele din schei care au apartinut familiilor domnitoare din Tara Romaneasca) simodern (constructii de după 1990 )



Obiective turistice medievale:
 

Conform traditiilor si cronicilor calendarelor brasovene, zidirea Brasovului a inceput in anul 1203, insa nu exista documente sigure care sa confirme aceasta data. Abia in 1234 Brasovul este atestat documentar in Catalogul Ninivensis cu numele de Corona. Fortificatiile BrasovuluiIn anul 1395 Mircea cel Batran semneaza un tratat de alianta cu Sigismund de Luxemburg,impotriva puterii otomane. Doi ani mai tarziu Brasovului i se da dreptul de a-si construifortificatii de piatra. Fortificatiile Brasovene in secolul al. XVII-lea. Fortificatiile aveau un caracter defensiv, cu rolul de a proteja locuitorii Brasovului contrainvadatorilor (invazii turco-tatare tot mai dese). In total zidurile aveau 3000 m lungime, 12 m inaltime si 1,70 pana la 2,20m grosime.Zidurile cetatii:Din ansamblul fortificat al cetatii medievale Brasov, se mai pastreaza azi circa 50% dintre zidurile, portile si bastioanele din trecut. Aleea de sub Tampa ofera unadintre cele mai bune perspective asupra cetatii si mai ales asupra fortificatiilor conservate foarte bine. Bastioanele brasovene:Au fost ridicate incepand cu secolul XV de catre diferite bresle, care le foloseau pe timp de pace pentru depozitarea marfurilor, iar la vreme de asediu sau atac deveneau fortarete. Dincele 8 bastioane initiale, se mai pastreaza integral doar trei:
Bastionul tesatorilor, Bastionul Fierarilor, Bastionul Graft, celelalte fiind recent renovate:Bastionul Funarilor, Bastionul Postavarilor, Bastionul Cojocarilor, sau desfiintate total: Bastionul Aurarilor (in 1886) siBastionul Curelarilor (in 1887)

Biserica Neagra 

Initial Biserica a fost numita Sf. Maria, constructia ei a inceput in anul 1377. Dupa incendiulsuferit in anul 1689 in care a fost partial distrusa, biserica a primit numele actual.Este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arta gotica din Romania si este totodata simbolul orasului Brasov. Ea se inalta pe locul unei biserici romanice mai vechi din secolul al XIII-lea. in interior, vizitatorul poate descoperi nenumarate obiecte de arta:
 
Altarul principal (1866): Pana la reforma, biserica a purtat hramul Sf. Maria. Din acest motiv se presupune ca altarul medieval care s-a pierdut ar fi avut o tematicamariologica.
Cristelnita (Bronz, 1472): Unul dintre putinele obiecte ramase din perioada de dinainte de incendiu-
Portalurile gotice(1477): alaturi de cristelnita – un alt element original al bisericii, care a supravietuit incendiului din 1689.
Colectia de covoare: Cu exceptia muzeului Topkapi din Istanbul, Biserica Neagra poseda cea mai mare colectie de covoare orientale din Europa, datand din secolele XV-XVI.Piata sfatului si Strada Republicii4. Strada sforii a fost un simplu coridor care facilita munca pompierilor. Astazi este ocuriozitate a orasului. Cei mai „curajosi” afirma ca este cea mai ingusta strada din Europa. Latimea ei ce variaza intre 111 si 135 cm ii confera titlul de cea mai ingusta strada a orasului. 

Poarta Ecaterina
 
Construita pentru a facilita accesul scheienilor in Brasov eera situata lamijlocul laturii dintre Bastionul tesatorilor si cel al Fierarilor.A fost construita pe locul uneivechi porti, distrusa de inundatia din 24 august 1526, cat si in urma navalirilor turcesti.Poarta Schei apare sub denumirea de “Poarta Valahica” si a fost ridicata in anul 1828.
 
Alte obiective:
 
Casa Muresenilor,muzeu inaugurat la aniversarea revolutiei de la 1848
Biserica Bartholomeu, stil gotictimpuriu ;
Muzeul culturii amenajat in cladirea vechii scoli romanesti, are manuscrise din sec. XVI, carti deistorie tiparite pe vremea diaconului Coresi.  In aproprierea muzeului se aflaBiserica Sf. Nicoale, sec. XIV– XV;
Vechea fortareata a Brasovului, sec. VX – XVI ,Turnul Alb, Turnul Negru. 

Cuvinte cheie: orasul brasov obiective turistice cazari monumente istori

 
213.136.76.7